Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako razriješiti konflikte među zaposlenicima?

Menadžerima rješavanje konflikata među zaposlenicima ulazi 'u rok službe'.

Kako razriješiti konflikte među zaposlenicima?

U istraživanju koje je provela tvrtka Robert Half International, menadžeri su istaknuli da gotovo petinu vremena troše na rješavanje konflikata među zaposlenicima.

Jedna od čestih pogrešaka menadžera je da umanjuju problem ili pretpostavljaju da će nestati sam od sebe. Najveća vjerojatnost je da neće. Time se morate pozabaviti prije nego što se situacija otme kontroli.

Radite s pojedincem

Recimo da imate zaposlenika koji se stalno svađa s ostalim kolegama. Organizirajte sastanak s njime na samo i riješite to pitanje 'oči u oči'. Objasnite mu kako vam se čini da ima problema u komuniciranju s drugima i da bi zbog takvog ponašanja mogli biti probijeni rokovi, što utječe na moral i produktivnost tima. Neka vaš ton bude neutralan, a razgovor nepristran, tako da mu bude jasno da ne zauzimate strane ili izdvajate određene zaposlenike.

Pokušajte saznati koji je uzrok tog ponašanja. Osobni problem bi mogao uzrokovati stres kod te osobe, što može utjecati na njegovo ponašanje na poslu. Ako je taj stres povezan s poslom, pokušajte doći do korijena problema. Je li uznemiren zato što je propušten kod povišica ili unaprjeđenja? Je li prerastao radno mjesto i jesu li mu dosadile njegove postojeće odgovornosti?

Radite zajedno s osobom kako biste razvili plan za rješenje te situacije. Na primjer, ako mu je dosadno na poslu, pomognite mu da istraži nove mogućnosti, kao što su , na primjer, interni program edukacije koji mu može pomoći da razvije nove vještine ili ga pripremi za drugačiju ulogu unutar kompanije.

Budite posrednik

Ako zaposlenik ima problema s kolegom, sastanite se s obojicom kako biste čuli mišljenje obje strane. Čini li se da je jedna osoba jasno u krivu? Bore li se obojica s velikim radnim opterećenjem, koje vodi do stresa i izlijeva bijesa? Imaju li povijest natjecanja za iste projekte ili neslaganja oko načina kako obaviti zadatke?

Upitajte ih kakvu vrstu razrješenja situacije bi smatrali poštenom, kao što je, na primjer, ravnomjernija raspodjela radnih zadataka. Ako se zaposlenici ne mogu usuglasiti oko rješenja, vaš posao je da ga iznađete i da osigurate da se obojica pridržavaju smjernica koje ste odredili. Objektivnost i fer odnos su ključni. Postavite vremenski okvir i korake kojih se obje strane moraju pridržavati.

Pazite na moral tima

Konflikt može biti opasan za zdravi tim zato što se zavada može brzo proširiti na druge zaposlenike. Morate osigurati da problem ne polarizira radno okruženje na način da ostali zaposlenici zauzmu strane. Ako se to dogodi, moglo bi srušiti moral pa čak i uzrokovati da predani zaposlenici odu iz tima.

Kako biste izmjerili efekt konflikta, prikupite povratne informacije od svog tima. Prakticirajte politiku otvorenih vrata kako biste ohrabrili zaposlenike da izađu s prijedlozima kako ojačati tim. Također, zamolite pojedine članove tima da se nalaze s vama kako biste čuli njihovo mišljenje o moralu grupe.

Ohrabrujte koheziju

Najbolji način za rješavanje konflikata u uredu jest da spriječite njihovo pojavljivanje. Jačanje suradnje i drugarstva među članovima tima može smanjiti uredsku politiku, tračeve i sukobe. Naručite ručak tijekom sastanka tima, ili okupite članove tima izvan tvrtke. Ovakvi događaji, koji kombiniraju posao i odmor ohrabruju članove da se bolje upoznaju i donose bolje razumijevanje u timu.

Bilo da upravljate s pet ili 50 ljudi, napetosti i neslaganja će se vjerojatno dogoditi. Spriječite da se razbuktaju u trajne bitke suočavajući se s takvim ponašanjem na pravilan način. Ne samo da će vam posao biti lakši i ugodniji, nego će vam pomoći da postavite standarde koje će vaš tim moći slijediti. (T. B.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.