Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izađite van iz ureda i zgrabite vitamin D

Spašava nas od osteoporoze, depresije i pretilosti, čuva imunitet te prevenira srčana oboljenja i rak crijeva. No, dobrobit vitamina D ne prolazi kroz staklo. Iskoristite jesensko sunce i dnevnu pauzu provedite vani na suncu.

Izađite van iz ureda i zgrabite vitamin D

Mnoga su istraživanja potvrdila dobrobit vitamina D, a najnovije kaže kako je on ključan u aktivaciji imunološke obrane.  Sprečava osteporozu, depresiju, rak, utječe na kognitivne sposobnosti i smanjuje želju za hranom.

Dobra je stvar da taj vitamin možemo dobiti iz hrane, no to je samo mali dio onog što nam treba.  Za proizvodnju vitamina D u našem tijelu najbolje je izaći na direktnu sunčevu svjetlost barem petnaest minuta dnevno.

Važno je napomenuti kako ljudi tamnije kože trebaju više vremena na suncu da bi proizveli jednaku količinu vitamina D. Upravo su zbog toga određene vrste raka veoma raširene među crncima koji ne žive na afričkom kontinentu već u hladnijim krajevima.

Važno je reći da kreme za sunčanje blokiraju stvaranje vitamina D za 95% čak i ako imaju slabiji faktor.  

Kako se preporuke povisuju, tako raste i  broj preporučenih minuta za sunčanje stoga je poželjno uredski odmor provesti na suncu ili prošetati na razgovor za posao bez straha od karcinoma na kojeg najviše utječe pretjerano i neodgovorno sučanje. (M.D.)

Izvor: Poslovni dnevnik 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.