Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Stres od nas radi bolesnike - službeno

Ispitanici s višom i dugoročnom razinom stresa lakše obolijevaju. Od svih utjecaja najvažniji su društveni kontakti, pokazalo je istraživanje američkog znanstvenika.

Stres od nas radi bolesnike - službeno

Američka psihološka komora iznijela je najnovije istraživanje koje govori o lošim učincima stresa, točnije o njegovu učinku na imunitet i vjerojatnost dobivanja prehlade. Tako su ispitanici koji su bili izloženi stresu, trebali više maramica i vitamina C.

Sheldon Cohen s Carnegie Mellon University odabrao je različite ispitanike i mjerio njihovu razinu stresa u životu. Potom ih je izolirao u šestodnevnu karantenu i propustio viruse. Od prehlade su češće oboljevale introvertne osobe i one s manjkom socijalnih kontakata.

Pritom se dugoročni stres poput svakodnevne brige o bolesnom članu obitelji, nezaposlenost ili netrpeljivost na poslu pokazao kao veći zdravstveni ubojica od kratkih stresnih situacija kao što su otkazi ili automobilska nesreća.

Još su neke varijable imale utjecaj: alkohol je bio poguban za one koji ne piju, nedostatak fizičke aktivnosti i pušenje uništavali su zdravlje zaposlenika. Manji, ali značajan učinak imao je nedostatak sna i vitamina C. No, ako želite zdraviji život, najviše pažnje posvetite svojim socijalnim kontaktima. (M.D.)

Izvor: Američka psihološka komora

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.