Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Da mogu, radili bi od 0 do 24

Rade više od većine Talijana i kupuju njihove tvrtke i obrte. Saznajte kako su Kinezi tiho i nevidljivo okupirali obližnji Trst, a ističu se samo marljivim radom. Danas kod nas, sutra kod vas, kaže predsjednik tršćanske Gospodarske komore.

Da mogu, radili bi od 0 do 24

Kinezi, Afrikanci, Arapi i drugi imigranti u talijanskom su društvu  toliko brojni da je Berlusconi svojevremeno razmatrao zakon o zabrani njihova dolaska. No tajne mnogočlane zajednice Kineza u Trstu ostaju neotkrivene: dan-danas u gradu nije zabilježen kineski sprovod, banke nisu Kinezima odobrile niti jedan kredit, u školskim klupama nazočnost kineskih dječaka gotovo je neprimjetna (u odnosu na djecu drugih nacija).

Jedini podaci dolaze iz tršćanske gospodarske komore: 2004. godine bilo je uknjiženo 16 kineskih poduzeća, i to ugostiteljskih i trgovačkih, a danas ih ima oko 240, piše Elio Velan u Glasu Istre.

Svi njihovi dani svode se samo na rad

Rijetki pripadnici te zajednice koji su progovorili i pokušali odgovoriti na ta pitanja ponudili su jednostavne odgovore: prosječna dob kineskih došljaka kreće se između dvadeset i trideset, mladi su i zdravi, djecu najčešće ostavljaju u rodnom kraju s rodbinom, dolaze u Europu raditi i samo raditi, a zarađeni novac šalju doma. Veze unutar zajednice su čvrste, eventualni zajmovi i pomoći rješavaju se unutar zajednice, a iznajmljeni stanovi trebaju im tek za spavanje i održavanje higijene jer cijele dane provode u dućanima.

Kineska zajednica se širi te danas broji oko 1.400 uredno prijavljenih članova, no toj brojci, vele Talijani, valja dodati još mnogo neprijavljenih Kineza koji se kreću tršćanskim ulicama bez dozvole boravka. Tršćanske ulice oko Ponterossa, gdje su nekada cvjetali dućani za "jugoviće", postale su dio gradske četvrti koju Tršćani nazivaju Chinatown.

Kineske četvrti: danas kod nas, sutra kod vas

I predsjednik tršćanske gospodarske komore Antonio Paoletti potvrđuje da je kvaliteta u njihovim dućanima sve bolja. - Ne preprodaju, već sve uvoze iz matične zemlje, veli Paoletti.

Objašnjava da kineske četvrti, tzv. chinatowns, postoje u svim većim talijanskim gradovima te da se radi o stanicama nevjerojatne distribucijske mreže kojom se europska tržišta preplavljuju kineskim proizvodima. Dodaje da je načelo slobodne trgovine i konkurencije sveta stvar. Kinezi se pojavljuju tamo gdje ima prometa.

- Danas su kod nas, sutra kod vas. Morat ćete se saživjeti s tom zbiljom. U biti, radi se o radišnoj zajednici koja ne stvara probleme. Kad bi im zakon dozvolio, radili bi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, kaže nam Paoletti i potvrđuje da su kineski trgovci svježim novcem spasili mnoge tršćanske trgovce koji su uslijed krize nakon raspada Jugoslavije zapali u financijske probleme i teške dugove. Prodali su licence i poslovne prostore Kinezima, koji su plaćali gotovinom. (M.D.)

Izvor: Glas Istre

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.