Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Istina o lažima na intervjuu za posao

Ponekad i poslodavci od vas očekuju da lažete, no pritom morate znati postaviti granicu. Plaća, titula, poznanstva ili otkazi klizna su područja gdje se testira vaše znanje diplomacije u kojoj predstavljate samog sebe.

Istina o lažima na intervjuu za posao

Ako na intervjuu za posao budete potpuno iskreni i kažete istinu o sebi, posao možda nećete dobiti zbog toga što se pojavio bolji kandidat. No, alternativa – laganje o stupnju obrazovanja, kvalifikacijama ili iskustvu vam može donijeti samo kratkoročnu dobit i može vam se 'obiti o glavu'.

Pa ipak, postoje sive zone u kojima vam malo uljepšavanje može pomoći u dobivanju posla. Istovremeno, trebate biti svjesni rizika takvog postupka i koristiti ga strateški. Donosimo šest područja u kojima možete uljepšati vašu trenutnu situaciju, bez da vam tijekom intervjua, ili još gore, nakon što dobijete posao, ne 'naraste nos'.

Koliko zarađujete

Jedna od najčešćih laži je ona o zaradi. No, stručnjaci preporučuju da ne uvećavate svoja sadašnja primanja, već da ispitivača upoznate sa svim svojim prihodima i beneficijama, kao što su bonusi, slobodni dani, dopunsko zdravstveno osiguranje i ostale povlastice, te da zatražite postotno povećanje tog cjelokupnog iznosa.

Titula

U redu je rastegnuti istinu o vašoj tituli ako vaše stvarne odgovornosti prelaze okvire vašeg posla. U mnogo slučajeva se samo iz titule ne može sve saznati o opsegu posla i odgovornostima koje kandidat ima, smatraju stručnjaci.

Industrija

Ako glumite da ste jako zainteresirani za industriju kojom se poslodavac bavi, to je dobar način da ispitivaču date do znanja da ste očajni i spremni prihvatiti bilo kakav posao koji se nudi. Stručnjaci smatraju da je to prihvatljivo, jer različiti ljudi imaju različite strasti i ne mogu svi baš izgarati za radom u, na primjer, proizvodnji.

Poznanstva

Na intervjuu slobodno navedite nekoliko imena, ako ste zaista upoznali ili surađivali s ljudima važnima u industriji. No, nemojte pretjerivati i naglašavati bliskost s određenim osobama ako to nije tako, jer je to jedna od najlakših stvari za provjeriti.

Otkaz ili ostavka

Ako ste na svom prošlom poslu dobili otkaz, budite iskreni o tome ako vas pitaju. Tada pokušajte razgovor usmjeriti na vašu budućnost. Nakon odgovora na pitanje, odmah biste temu razgovora trebali skrenuti na pozitivnu stranu, ustvrdivši kako tražite nove izazove, kažu stručnjaci.

Trema

Čak i ako vam pozicija za koju se kandidirate predstavlja profesionalni izazov i niste sigurni imate li baš sve kvalifikacije za obavljanje tog posla, nemojte dopustiti da se vidi da imate bilo kakvih sumnji u svoju sposobnost da taj posao obavljate. (T. B.)

Izvor: Monster.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.