Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što vam neće priznati na razgovoru za posao

Ali mi hoćemo. Ispitivači imaju svoje strahove, vizije i znakove snažne dosade koje možete znati samo ako opako čitate misli. Pročitajte pet najčešćih misli koje padnu na pamet vašem ispitivaču na razgovoru za posao.

Što vam neće priznati na razgovoru za posao

Kao što vi nervozno popravljate odjeću ili umirete jer se niste dovoljno pripremili, tako i oni koji bi trebali razgovarati s vama na intervjuu za posao. Pročitajte ih.

Nisam se imao vremena pripremiti...

Ispitivači obično dolaze iz odjela ljudskih resursa ili su to nadređeni u odjelu gdje ćete raditi. Imaju svoje radne dužnosti, razgovore s drugim kandidatima i sve su šanse da im ne bi nedostajalo još vremena za pripremu. To znači da ne očekujte  recitiranje vašeg životopisa napamet, no vi to morate znati. Postoji šansa da pred sobom drži kopiju nečega što je tek ovlaš prošao pogledom, a možda nema ni svoju kopiju zbog čega se uvijek preporučuje da ponesete dva  isprintana primjerka vašeg životopisa sa sobom.  

Vaš stil je pod strogim povećanjem

Nisu oni krivi. U nekoliko sekundi, ključna se procjena može donijeti samo na temelju izgleda što ostaje dio dojma i kasnije iako ga možete promijeniti vašim nastupom. Odjenite odjeću za poziciju višu od one koju želite, a traperice i običnu majicu ostavite za kasnije. Odnosno, odjenite što god želite, samo znajte da će se sve promatrati do najsitnijih detalja.

Zijev, već smo to čuli danas..

Ako izgovorite nešto kao „Najveća mi je slabost što puno radim“ ili „Ne mogu si pomoći, pretjerujem s perfekcionizmom ponekad“ ili slične fraze  koje se znaju ponavljati, posebice kad ne stojite iza njih, ispitivač može početi doživljavati dežavu. Budite profesionalni, ali svoji, neiskrenost i u ispraznim odgovorima snažan je indikator da niste dobar kandidat.  Jednostavno, provježbajte svoje odgovore ranije i budite iskreni.

Moramo vas malo dovesti u neugodnu situaciju

Svatko s nekoliko razgovora kandidata iza sebe počinje razumijevati nijanse.  Ako budu ozbiljno zainteresirani za vas, prepoznat će rupe u vašem životopisu, pitati za njih ili ćete morati na licu mjesta demonstrirati svoju vještinu prodavanja obzirom da se radi o , primjerice, mjestu prodajnog savjetnika. Ili ćete jednostavno dobiti jedno od onih pitanja u kojima nije važan odgovor već način vašeg razmišljanja, poput, „Koliko ima ulica u Zagrebu?“.  Drugi način je neugodna stanka. Ponekad će ispitivač jednostavno prešutjeti kraj vašeg odgovora i čekati još. Ako čvrsto stojite iza već izgovorenog, jednostavno ćete dostojanstveno to prešutjeti.

Za kraj, željeli bismo da nam se divite

Oni koji traže posao često zaboravljaju da je to obostrana procjena. Kao što ispitivač procjenjuje vas, tako vi procjenjujete njihovu tvrtku, poslodavca te, u konačnici, samog ispitivača, njegovu komunikaciju i karizmu. Dajte im priliku da se hvale u pitanjima koje vi trebate spomenuti, no pokažite da ste već prikupili sve potrebne informacije o tvrtki. (M.D.)

Izvor: Robert Half

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.