Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Usrećite svoje zaposlenike – isplati se!

Sreća je mjerljiva i ima važnu ulogu u stvaranju ekonomskog rasta, ali ne donosi je samo novac. Razmislite o tome kada lošu radnu atmosferu odlučite popraviti povišicom!

Usrećite svoje zaposlenike – isplati se!

Sreća dokazano utječe na gospodarski rast. Što su ljudi sretniji, to su produktivniji, a gospodarstvo je uspješnije. Istraživanja poput Nacionalnog indeksa sreće pokazuju da sretni zaposlenici manje izostaju s posla što znači da su produktivniji. Isplati se usrećiti svoje zaposlenike no, kako to postići?

Posao i dobra plaća nisu mjerilo sreće

Poslodavci najčešće griješe kada misle da bi zaposlenici trebali biti sretno samom činjenicom što imaju posao, a još više s relativnom solidnom plaćom. Ipak, dosadašnja istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da posao uz dovoljnu plaću sam po sebi nije dovoljna motivacija za rad.

Toj tezi idu u prilog i brojna svjetska istraživanja koja su ustanovila da najbogatije zemlje na svijetu nisu i najsretnije. Iako vrh te piramide tradicionalno zauzima Skandinavija,  u vrhu najsretnijih nalaze se i siromašne latinoameričke zemlje! 

Kako usrećiti zaposlenike i povećati produktivnost

Prema Nacionalnom indeksu sreće, hrvatske zaposlenike najviše demotivira – nepravda na poslu. To se prvenstveno odnosi na nepravedan sustav nagrađivanja, poput napredovanja na osnovi rodbinskih veza ili prijateljstava, ali i na nemogućnost sudjelovanja u odlučivanju. Zaposlenici koji sudjeluju u donošenju poslovnih odluka motiviraniji su od onih koje poslodavac ne pita za mišljenje.

Sustav kontrole obavljanja posla također utječe na produktivnost i motivaciju. Zaposlenici koji imaju autonomiju u obavljanju svog posla imaju veći osjećaj odgovornosti.  Kad poslodavac  pretjerano nadzire svoje zaposlenike, umanjuje njihovo zadovoljstvo u radu.

Ukratko, sretni i produktivni zaposlenici su oni koje poslodavci više pitaju za mišljenje, a  manje kontroliraju. U takvim uvjetima, sigurno će i manji broj zaposlenih svoje nezadovoljstvo na poslu pokušati kompenzirati povišicom. (M.M.)

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.