Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovni horoskop: Kako ih nagraditi (3.dio)

Jednom kada shvatite što motivira važe zaposlenike i naučite s njima komunicirati, vrijeme je da ih nagradite za dobro obavljen posao.

Poslovni horoskop: Kako ih nagraditi (3.dio)

Trud i predanost poslu treba nagraditi. Neki zaposlenici očekivat će promaknuće, drugi povišicu, treći nove zadatke i veće izazove. Ako razumijete koji 'pokretač' stoji iza svakog od vaših zaposlenika, znat ćete ih i prikladno nagraditi. Na taj način odat ćete priznanje njihovom radu i potaknuti ih da se trude još više. U imenu pokretača krije se i prikladna motivacija.

Ukoliko želi usavršavanje...

Ovaj zaposlenik vjerojatno neće patiti ako ne dobije povišicu, no mogla bi ga demotivirati spoznaja da se ne može dalje usavršavati ili biti najbolji u svom poslu. Pobrinite se da redovito ide na sastanke stručnih grupa kako bi mogao i dalje usavršavati svoje vještine. 

Pati na fotelje...

On želi više novca i promaknuće. Ako mu ne možete udovoljiti, kompenzirajte:  dodjeljujte mu velike projekte i pozivajte ga na važne sastanke. Šaljite ga na seminare i radionice gdje može nadograditi svoje vještine. Pokušajte mu dati prestižnu titulu, a ako to nije moguće, otkrijte ima li sekundarni 'pokretač' pa pokušajte s drugim pristupom.  

Ne može bez samostalnosti...

Najveće priznanje koje možete dati ovom zaposleniku je povjerenje i prilika da radi svoj posao. Izgradite povjerenje jer ćete se jedino tako oduprijeti želji da ga kontrolirate.

Potrebna mu je sigurnost...

Najveća nagrada za ovog zaposlenika bila bi sto postotna sigurnost posla. Kako to nije moguće, pokušajte njegovu vjernost nagraditi zajedničkim druženjem tijekom ručka ili izlaska.

Živi za poduzetništvo... 

On je egocentričan. Novac želi samo zato jer mu služi kao pokazatelj da je ostvario nešto važno. U nedostatku novca, odajte mu javno priznanje. Omogućite mu da kontinuirano stvara i vodi svoje projekte. Vjerojatno je jako osjetljiv na sitnice i ne prihvaća dobro kritike pa ga kritizirajte samo onda, kada je to zaista potrebno.

Želi pomoći...

Ukoliko ga vodi osjećaj dužnosti i uvijek pomaže kad zatreba, omogućite mu da nastavi svoju 'misiju' – to će ga usrećiti.

Pokreću ga avanture...

Ovaj zaposlenik će znati da dobro obavlja svoj posao samo ako mu nastavite postavljati nove izazove.  Kada primjetite da je pri kraju zadanog projekta, pronađite mu novi, na kojem može odmah početi raditi. Postavljajte mu zahtjevne projekte kao dodatak redovnom poslu ali vodite računa o tome da ih može obaviti u okviru radnog dana. Ovom zaposleniku najveća je nagrada – novi izazov. Ne morate ga previše hvaliti, već im postavite novi zadatak.

Radi zato što mora, a živi za privatni život...

Ovom zaposleniku najveća je nagrada fleksibilno radno vrijeme, kako bi se mogao posvetiti njemu zanimljivim životnim aktivnostima. On ne radi više od minimalnog opsega svog posla, pa vjerojatno i ne očekuje povišicu. Vaš jedini cilj je da ovakav zaposlenik obavi svoj posao, neovisno o službenom radnom vremenu. (M.M.)

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.