Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Treba znat dati otkaz!

U karijeri poslodavca davanje otkaza nužno je zlo ili barem ružniji dio posla. Kako god se vi osobno nosili s tim zadatkom, pokažite da imate stila, takta i obzira.

Treba znat dati otkaz!

Kriza je mnoge poslodavce natjerala da otpuste veći broj zaposlenika, a sada ste nažalost i vi na redu. Nimalo ugodna situacija u vrijeme kada broj otkaza raste, "restrukturiranje“ postaje sinonim za uvođenje novog odjela - na Zavodu za zapošljavanje.

Otkaz uvijek boli

Možda imate grižnju savjesti jer dajete svoj doprinos nezaposlenosti no brojke su neumoljive: prihodi padaju, potraživanja rastu. Sve ste pokušali, otkazi su još jedino rješenje. Na vama je samo izbor: kako to učiniti? 

Najavite kakvu juhu „kuhate“

Pripremite zaposlenike na ono što slijedi. Nepošteno je držati ljude u zabludi. Time riskirate i gubitak poštovanja među onima koji ostanu. Organizirajte sastanak: obavijestite zaposlenike o poslovnim problemima i svojoj namjeri. Pokažite da ste ovo htjeli izbjeći. Ako znate koja bi skupina zaposlenika mogla „nadrapati“, najavite i to.

Imate dvije mogućnosti selekcije:

1) Poslovni „sudoku“

Analizirajte rad svojih zaposlenika. Uzmite u obzir što su sve radili i koliko dugo. Postoje zaposlenici koji su više ili manje svestrani, teže i lakše zamjenjivi. Dobrog stručnjaka teško ćete nadomjestiti. Stavite sve argumente na papir i odredite tko će vam najmanje nedostajati.

2) Neka drugi odrade „prljav“ posao

Ovo nije baš korektno jer prebacujete odgovornost no anonimna anketa među zaposlenicima koji ostaju olakšat će vaše dileme (pripazite, mogućnost bojkota iz solidarnosti je velika). Zamolite ih da „kandidate“ za otkaz ocijene po kriteriju profesionalnosti, točnosti, poštivanju rokova. Izostavite kompetenciju i stručnost, pretpostavka je da ispunjavaju te uvjete.

Otkaz licem u lice je jedino fer!   

Obrazložite odluku i pripremite se na reakciju. Utješite one kojima je teško. Ako je moguće, ponudite nastavak suradnje pod drugim uvjetima. Poštujte zakon a one, koji burno reagiraju, uputite u Zakon o radu te uvjete iz Ugovora o radu. Naglasite da je isplata posljednje plaće i drugih novčanih nagrada neupitna. Najveći problemi nastaju kada se ovo ne poštuje!

Kako dalje?

Otkaz unosi lošu radnu atmosferu, što je prirodno. Ostali zaposlenici pokazuju solidarnost ali i strah: tko je sljedeći? Prokomentirajte s njima svoju odluku, objasnite im kakvo dobro ona donosi kolektivu ali pokažite da je ovo i vaš gubitak. Ako otkazima nije kraj, najavite svoje daljnje poteze. Svatko ima pravo potražiti sigurnost negdje drugdje. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.