Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Predosjećate otkaz? Pripremite se!

Ako ovo čitate, čestitamo! Vjerojatno ste još zaposleni što znači da se imate vremena pripremiti za promjenu tog statusa. Najbolji način za pripremu je dok još imate posao.

Predosjećate otkaz? Pripremite se!

Kako 'namirisati' otkaz? Čak i kada tvrtka drži u tajnosti svoju namjeru, nezaposlenost je moguće predvidjeti. Pratite znakove. Na primjer, ako radite u financijama ili prodaji, imate dobar uvid u 'zdravlje' tvrtke. Ukoliko ustvrdite da simptomi postoje, počnite se pripremati na vrijeme. 

1) 'Fond za sigurnu budućnost'

Štednja? Lakše reći nego učiniti stoga pokušajte štedjeti dok još imate kakvu-takvu priliku. Hrvatski financijski savjetnici ističu da bi idealan 'fond za sigurnu budućnost' trebao iznositi vaših šest plaća ali to je nemoguće ostvariti u kratkom roku. Dobro će doći bilo kakva ušteda.      

2) Ne treba vam ta fotelja!

Uklonite bespotrebne troškove i oduprite se primamljivim ponudama poput odgode plaćanja, otplate bez kamata, popustima…čak i ako su zaista isplativi.   

3) Druga plaća za druge ciljeve   

Obitelji u kojima je dvoje ili više članova zaposleno trebali bi naučiti živjeti od jedne plaće. Dok još postoji druga, iskoristite je za pokrivanje dugova ili stvaranje ušteđevine.   

4) Karticu peglajte samo ako morate

Iznenadili biste se koliko je malo stvari u životu zaista nužno! Kredit i nezaposlenost u kombinaciji mogu vas dovesti do samog 'ruba'.  

5) Spremno u potragu za novim poslom   

Životopis i preporuke uvijek moraju biti spremni za 'isporuku'. Ako ih pišete ili dopunjavate  tek kada ostanete bez posla, gubite dragocjeno vrijeme za traženje novog!

Stvorite mrežu poslovnih kontakata dok još imate posao i budite njezin aktivni član – uživo i kroz društvene mreže. Usmena predaja brža je od oglasa za posao.    

6) Sposobnost pakiranja kofera

Većina ljudi vezana je uz dom, obitelj, partnerov posao. Mobilnost povećava mogućnost zapošljavanja. Savjetujte se s članovima obitelji i razmotrite kakve su vaše mogućnosti za promjenu grada, županije ili države, u ime posla. (M.M.)

Izvor: Careerealism

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.