Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prednosti neslužbenog intervjua

Iako općenit, neslužbeni intervju može biti jako koristan za poslodavca, ali i za posloprimca. Ipak, u praksi se zna dogoditi da cijela priča završi kao potpuni fijasko. Kako biste to izbjegli, morate znati – što želite postići neslužbenim intervjuom?

Prednosti neslužbenog intervjua

Treba li Vam neslužbeni intervju?

Glynis M. Breakwell autor priručnika 'Umijeće vođenja intervjua' ističe da u okviru selekcijskog intervjua postoje dvije vrste intervjua:

- neslužbeni, s ciljem općenitog razgovora o poslu, uvjetima rada ali i kako bi poslodavac mogao 'suziti' izbor kandidata

- službeni intervju

Što želite postići?

Poslodavcima neslužbeni intervju prvenstveno koristi za prezentaciju posla i kompanije. Kako biste sklopili dobar posao tj. privukli dobrog kandidata, morate se pokazati u najboljem svjetlu. Jer, kako Vi ocjenjujete kandidate, tako i kandidati ocjenjuju Vas!  

1) 'Prodati posao'

Vaša je ideja informirati kandidata o poslu i radnoj organizaciji, s ciljem da mu se svidi radno mjesto na koje se kandidirao. Prikažite opću sliku, a zatim je upotpunite pojedinostima, vodeći računa o tome da se Vaše izlaganje ne pretvori u monolog (7 - 12 min izlaganja sasvim je dovoljno - morate ostaviti prostora za interakciju).

O poslu pričajte racionalno. Uljepšavanje je očito i budi sumnju, a budući zaposlenik s vremenom će ionako otkriti pravu istinu zbog koje možda odluči napustiti posao.

2) Pokazati da vlada 'dobra vibra'

To znači da ćete odabrati još jednog, a najviše dva suradnika, koji će s Vama sudjelovati u neslužbenom intervjuu. Dogovorite se: što će oni reći o poslu? Važno je da svaki Vaš suradnik 'pokriva' jedno područje informiranja te da u njihovim izjavama nema proturječnosti.

A što Vas zanima?

Naravno, Vas zanimaju informacije o kandidatu: radno iskustvo, motivacija za obavljanje konkretnog posla te druge ljudske kvalitete (poštenje, iskrenost, marljivost...).

'Pročešljajte' životopis kandidata

Provjerite jesu li podatci iz životopisa točni (postavljajte pitanja i potpitanja). Je li nešto izostavljeno? Postoje li prekidi u obrazovnom i radnom iskustvu?

Bilježite informacije

Neslužbeni intervjui su općeniti i raznoliki. Ako morate obaviti razgovor s većim brojem kandidata, sigurno nećete zapamtiti sve ključne informacije. Pisanje bilješki i dojmova tijekom intervjuiranja pravi je cilj neslužbenog intervjua. Na temelju tih bilješki odabrat ćete kandidate za službeni intervju.

Ne zatvarajte si vrata!

Kandidate, koji nisu odabrani za drugi krug razgovora, obavijestite o tome. To nije samo pitanje poslovnog bontona već i jamstvo da ćete ostaviti dobar dojam. Kandidati međusobno komuniciraju, razmjenjuju dojmove, a u specifičnim strukama njihovo je poznanstvo gotovo neizbježno. Ako kandidat nije zadovoljio na intervjuu, a niste ga o tome obavijestili, radite si 'lošu reklamu'. Ona se može negativno odraziti i na natječaje koje ćete raspisivati u budućnosti.

Ako odbijenog kandidata želite razmotriti za neko drugo radno mjesto, jasno mu istaknite zašto ste ga sada odbili i vidite li ga na kojem drugom radnom mjestu. (M.M.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.