Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Iskoristite prednosti neslužbenog intervjua!

Možda Vam se čini da svatko može uspješno 'odraditi' razgovor za posao i da Vaše kvalifikacije dovoljno govore o Vašoj kvaliteti. Teoretski, da. U praksi, poslodavac će možda odabrati kandidata koji je manje kvalificiran od Vas, naprosto zato jer je u neslužbenom intervjuu ostavio - bolji dojam.

Iskoristite prednosti neslužbenog intervjua!

Kako biste osigurali dobar nastup, donosimo Vam savjete koje je Glynis M. Breakwell objavio u svojoj knjizi 'Umijeće vođenja intervjua'.

Što želite postići?

Neslužbeni intervju odlična je prilika da poslodavca pitate sve što Vas zanima o poslu i kompaniji, a što je izostavljeno iz natječaja:

• Kakve su kvalifikacije potrebne za posao?

• Postoji li mogućnost napredovanja?

• Hoću li se moći profesionalno usavršavati?

• Koje su specifične vještine nužne za obavljanje posla?

• Kakav je bio prijašnji zaposlenik i tražite li sličnu osobu?

• Kakve osobine mora imati zaposlenik da bi bio uspješan u radu s klijentima?

Uklapate li se u ovaj scenarij?

Ako se slika, koju poslodavac ima o idealnom kandidatu, ne poklapa s onim što Vi jeste, razmislite – želite li uopće ovaj posao? Ako je odgovor – da, nešto ćete morati mijenjati. Prva je mogućnost da poslodavca uvjerite kako ste Vi ipak dobar kandidat (npr. 'Nemam certifikat koji tražite, ali imam puno praktičnog iskustva u tom području.'). Druga mogućnost je da, jednom kada dobijete posao, postepeno mijenjate kriterije koji se očekuju od osobe koja obavlja taj posao. Činite to postepeno, na konkretnim primjerima, ali pazite da pritom ne zadirete u 'srž' posla.

Jeste li napravili 'domaću zadaću'?

Poslodavci jako cijene kada vide da su kandidati upoznati s radom kompanije i prirodom posla. Jasno, ne možete znati sve, ali čak i nekoliko osnovnih informacija može poslati jasnu poruku da Vi – želite ovaj posao!

Nemojte se 'ogoliti do kože'

Neformalni intervjui obično su jako ugodni pa su i kandidati opušteni – možda i više nego što bi smjeli biti. Razmislite, do koje mjere želite otkrivati informacije o sebi? Ako mijenjate posao jer imate poteškoća s aktualnim poslodavcem, to je pametno prešutjeti: pripremite kratak odgovor, ali nemojte otkrivati 'prljavo rublje'. Umjesto pričanja o prošlosti, koncentrirajte se na budućnost – zašto ste se prijavili baš za ovaj posao? Ostavite dojam da trčite prema nečemu, a ne da bježite od nečega.

Zbrojite dojmove

Svaki intervju sa sobom nosi malu dozu stresa, koju ponekad primjetimo tek po završetku razgovora (neobjašnjiva iscrpljenost, umor). Zbog toga možda nećete biti u stanju zapamtiti sve informacije iznesene tijekom razgovora. Pišite bilješke za vrijeme ili nakon razgovora. Možda Vam se ne svidi baš sve što ste doznali. Pomoću bilješki lakše ćete procijeniti - želite li zaista ovaj posao? Poslodavcu možete i obrazložiti svoju odluku, to će mu biti dragocjena informacija. (M.M.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.