Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Poslovni uspjeh povezan s modnim stilom

Odjeća predstavlja način komunikacije, no morate li potpuno “obuzdati“ svoj modni izričaj kako bi dobili posao ili postali dio korporativnog tima?

Poslovni uspjeh povezan s modnim stilom

Radionica poslovne mode koju su danas organizirali portal MojPosao (www.MojPosao.net) i modna društvena mreža trendME, pokazala je da osobni stil ne mora nestati osim ako se ne zapošljavamo u strogo definiranom okruženju.

'Nemojte se sramiti svog osobnog stila, no vaša urednost i osobna higijena ostaju prioritet', rekla je Lidija Marošević  iz modnog učilišta Profokus.
 
Svoj stav na pitanje o spremnosti promjene osobnog izgleda radi dobivanja posla iznijelo  je više od 800 ispitanika u anketi portala MojPosao koju je prezentirao Saša Matijašević, voditelj projekata.
 

Polovica ispitanika (48%) shvaća važnost izgleda u neverbalnoj komunikaciji

U tom smislu je i spremna na različite ustupke na račun svog osobnog modnog stila i fizičkog izgleda radi novog ili boljeg posla. Promjene variraju od promjene frizure, drukčijeg načina odijevanja do značajnijih promjena izgleda.
 
'Poslovni intervju je kao prvi spoj: obucite se da zadivite, ali zadržite svoj stil u granicama dobrog ukusa', rekao je Matijašević, a s njim bi se složila i većina ispitanika. Najradikalniji stav, koji je iskazao jedan od sudionika ankete koji podržavaju promjene osobnog stila, bio je: „Dok mi se ta promjena sviđa i ako ju doživljavam kao poboljšanje, nije mi problem niti otići pod nož“.
 

Dio ispitanika (28%) spreman je na promjene,  ali ne u potpunosti

'Ne namjeravam se trajno promijeniti, ići u solarije, nositi štikle, ali spremna sam se našminkati', simpatičan je komentar jedne ispitanice. Ostali komentari ispitanika također potvrđuju kako se više pažnje posvećuje vještinama i znanjima, poput stranih jezika ili informatičkih znanja, nego vanjskom izgledu.
 
I najmanju promjenu izgleda zbog posla odbija 15% ispitanika. Smatraju da i u svom sadašnjem izdanju zadovoljavaju kriterije poslodavaca i ne bi se osjećali ugodno u drugačijim obrascima odijevanja. 

Odijelo ne čini čovjeka, smatra 9% ispitanika

Svaki deseti ispitanik isključuje svaku poveznicu modnog stila i fizičkog izgleda s povećanjem šansa za dobivanje posla. Ispitanici napominju da odijelo ne čini čovjeka, nego da čovjek čini odijelo. 
 
„Kod dobivanja posla treba prvenstveno davati prednost znanju i iskustvu u tom poslu, ali i kvaliteti kojom se posao obavlja. Što poslodavac ima od npr. prekrasne tajnice, ako nije informatički pismena, ne zna sročiti poslovni dopis, komunicirati sa strankama i stručno obavljati svoje zadatke“, komentar je jednog ispitanika. 
 
Anketu o spremnosti promjene osobnog stila provedena je tijekom mjeseca listopada. Radionica na istu temu je organizirana uz partnersku suradnju trgovačkog lanca Billa Hrvatska i Grada Zagreba, a medijski prijatelj projekta je EduCentar (www.EduCentar.net). Uz trendME, svoj doprinos dalo je modno učilište Profokus, modne blogerice i modna kompanija Varteks.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.