Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Elena Cvjetković: Vještine, motivacija i stav

Ponovimo zajedno: vještine, motivacija, stav grade trokut uspješnosti.

Elena Cvjetković: Vještine, motivacija i stav

Kako one mogu odrediti nečiju uspješnost, bilo na poslu, bilo na poslu traženja posla?

Vještine su ono što znamo raditi. Motivacija utječe na odabir onog što želimo raditi. Stavovi određuju napor uložen u postizanje izvrsnosti onog što radimo: odgovor na pitanje „Tko sam ja?“ – podrazumijeva i odgovore na pitanja: „U što vjerujem?“, „Za što se zalažem?“ i/ili „Tko su mi uzori?“. Ovo su tri primarna aspekta Vašeg života koje itekako utječu na to jeste li uspješni u onom što poduzimate, no postoji još nešto, ne manje bitno: potrebno je njegovati sva tri faktora. Dva od tri – jednostavno nije dovoljno.

Još malo o vještinama

Definiramo li ih kao mogućnost brzog i točnog izvođenja zadataka, valja znati da one ovise o tome kada ih, kako i koliko koristite (ili vježbate), o ranije naučenim vještinama, znanju, iskustvu, zrelosti i kompetencijama koje smatrate svojim najjačim „oružjem“, ali ovise i o motivaciji i volji. Opet ispreplitanje!

A motivacija?

Kažem li da je to razina na kojoj pronalazite „dovoljno dobar“ razlog koji vas pokreće, „unutarnja pokretačka snaga“ – to je gorivo pomoću kojeg svoje vještine stavljate u funkciju.

Stav – prema svemu

Stavovi: to što mislite o svom poslu, o nedostatku istog, općenito o radu – područje je Vašeg utjecaja, ma koliko god je „zgodno“ prebaciti tu odgovornost na nekog drugog: šefa, kolegu, direktora, vlasnika ili „državu“. Način na koji sagledate svijet oko sebe je Vaš dobar izbor, bio pozitivan ili negativan. Ovisno o stupnju do kojeg možete stvarati pozitivan stav o sebi samima, drugima ili okolnostima u kojima se nalazite izravno će ovisiti i Vaše postizanje željenih ciljeva, no i motivacija potrebna za to.

Za sreću – u ovom slučaju, nije dovoljno dvoje

Sve je u redu s vještinama, i motivacije se nađe, ali isijavaju negativni stavovi? Ljudi ne vole biti okruženi „negativnim“ ljudima. Kako možete uspjeti ako tjerate druge od sebe?

Imate totalno pozitivne stavove, motivacija je na nivou, ali poslovne vještine i nisu baš na nekoj razini? Ma koliko ste simpatični, proaktivni i pozitivni – poslodavcima će presudna biti i razina vještina potrebna za obavljanje poslovnih zadataka.

Imate sjajne vještine i stav kojim oduševljavate druge, ali samomotivacija je na vrlo niskim granama? Nažalost, bez samopokretanja nitko neće ni znati razinu prva dva faktora…

Prepoznajete se u nekim situacijama? Evo par pitanja za samoprocjenu, koja mogu pomoći.

1) Koliko Vam vještine u kojima ste dobri pomažu ili koliko Vam one koje nemate odmažu u potrazi za poslom? Na koji način? Kako ih možete razviti, unaprijediti?

 2) U kojoj mjeri možete sami sebe motivirati? Što bi o tome rekli Vaši prijatelji, da li bi odgovor bio isti? Što bi se sve moglo dogoditi ako bi ipak uspjeli podići svoju razinu motivacije na viši nivo?

3) Kako vidite sami sebe, kad ste ostvarili neki uspjeh, a kako kad smatrate da ste neuspješni? Kakve stavove imate o radu, poslu i uspjehu? Što bi se promijenilo da su potpuno drugačiji, u pozitivnom smislu?

Neka odgovori na ova pitanja, kao i zaključci koje iz njih izvedete – budu poziv na akciju u kojoj sami utječete na svoju uspješnost!

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.