Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Tajne medijskog nastupa

Svaki medij ima svoje specifičnosti. Neki stručnjaci redoviti daju intervju za novine, ali imaju tremu pred kamerom. Usavršite svoj nastup, neovisno o vrsti medija.

Tajne medijskog nastupa

Medijski nastup ima nekoliko univerzalnih pravila. No, svaka vrsta medija ima i posebnosti koje je važno imati na umu, prilikom sudjelovanja u medijskom intervjuu.

'Televizija? Ne bih, hvala!'

TV studio na prvi pogled može djelovati zastrašujuće: kamere, rasvjeta, mikrofoni, snimatelji, voditelj i drugi gosti, koji ne moraju biti Vaši istomišljenici.

1) Tijekom razgovora gledajte samo u voditelja i ostale sudionike intervjua, a zanemarite ostalo. Ne gledajte izravno u kameru.  

2) Odjenite pristojnu, udobnu i jednostavnu odjeću. Kamera 'ne voli' sitne detalje i šarene uzorke. U TV studiju može biti vruće – odjenite se laganije.  

3) Prije nastupa vjerojatno će Vas htjeti našminkati. Ako to ne želite, možete odbiti.  

4) Opustite se. To što Vas kamera možda cijelo vrijeme snima, ne znači da će snimka biti emitirana u cijelosti.

5) Ako riječ ima gost koji nije Vaš istomišljenik, nemojte kolutati očima na njegove izjave. Novinari vole 'pikanterije' i mogli bi ih prikazati – to sigurno ne želite.  

6) Ako ste pripremili bilješke, naučite ih napamet umjesto da ih koristite tijekom intervjua. Čitanje s papira na kameri ne izgleda dobro.  

7) U polemikama je teško doći do riječi. Kako biste privukli pažnju, koristite imena (npr. „Gospođo Horvat, znam da..“). Neodređeni izrazi imaju slab odjek (npr. „Ali to nije…“, „Ja bih samo htio dodati…“).

Nema 'glasnije' tišine od radijske 

Na radiju ste 'nevidljivi', nije važno kako ste obučeni i možete čitati svoje bilješke. Ipak, Vaš glas i riječi dobivaju novo značenje.

1) Radio 'traži' precizno izražavanje. Publika ne vidi Vaš zamišljeni pogled ili druge znakove neverbalne komunikacije, kao na televiziji.   

2) Radio ne voli tišinu pa imate malo vremena za razmišljanje. Pokušajte dobiti na vremenu (npr. „Da, to je zanimljivo pitanje.“).

3) Pitanja slušatelja nemoguće je predvidjeti. Dobar voditelj znat će Vas zaštititi od 'ispada'. Možete se obraniti i sami (npr. „Na to pitanje zaista ne mogu odgovoriti.“, „Ne razumijem što pod time mislite.“)

'Neslužbene' informacije i tisak

U novinama nije važno kako ste nešto rekli već što ste rekli.  Ukoliko vas slikaju, poklonite fotografu dužnu pažnju, bit će bolje i za vas.

1) Ako ne želite privući medijsku pažnju, uvijek možete nastupiti kao 'neslužbeni' izvor informacije. Osigurajte zaštitu svog identiteta.

2) Ako usred službenog intervjua poželite reći nešto neslužbeno, morate naglasiti novinaru da tu informaciju ne povezuje s Vašim imenom.

3) U tisku se Vaše rečenice prilagođavaju pisanoj formi što otvara put krivim interpretacijama. Uvijek tražite tekst na autorizaciju.

Ako Vas privlači pomisao na medijski nastup, proučite posebnosti svakog medija i pokušajte ih savladati. Uz dobar nastup Vaša će poruka imati najbolji odjek. (M.M.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.