Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Genijalni inovator: traži ga svijet, Hrvatska ne

Nakon što je u Ženevi dobio nagradu za izum internetom upravljanog vozila, Lovro Dujnić pao je iz hrvatskog na maturi i nije uspio upisati FER. Pomogla mu je njegova srednja škola u kojoj sad održava računala.

Genijalni inovator: traži ga svijet, Hrvatska ne

„Ne čudim se što mi u Hrvatskoj nitko nije ponudio posao, ovdje je sve u banani. Umjesto da se uzdignu, pametni proizvodi se gase ili ih pokupe stranci. Šteta, jer ova bi zemlja mogla puno zaraditi na inovacijama.“, kaže najmlađi školski stručni savjetnik u nas.

Izumio je stvari i dobio nagrade koje nijedan Hrvat prije njega nije osvojio

On je Lovro Dujnić, najnagrađivaniji mladi inovator. No, ne može upisati željeni fakultet elektrotehnike jer nije položio hrvatski ispit na maturi u prvom roku. Riječ je o dečku za kojeg je u travnju ove godine čula cijela Hrvatska, piše Mirela Lilek u Vjesniku.

 Za svoj izum znanstvenog upravljanja automobilom preko kompjuterskog softvera dobio je zlato na najprestižnijem svjetskom godišnjem skupu inovatora u Ženevi. Nedavno se zajedno s mentorom Mladenom Marušićem vratio s poznatog belgijskog sajma inovacija »Innova-Eureka 2011.« s medaljom, Grand-prixom Bruxellesa - pokalom koji dosad nije držao nijedan Hrvat u ruci.

Sretno radi u školi, iduće godine ponovno na FER

Nakon fenomenalnog uspjeha, svaki od njih vratio se na posao, igrom slučaja, na istoj adresi. Od prije mjesec dana 21-godišnji Lovro počeo je raditi u školi u kojoj je ove godine maturirao. Riječ je o školi Fausta Vraničića, koja se svojedobno spominjala kao škola s najgorim razredom u državi, no krije brojne nadarene buduće inovatore i inženjere.

„Super mi je raditi u školi, renoviram cnc-strojeve, popravljam kompjutore, održavam ih i, općenito, bavim se elektronikom. Pomažem i učenicima, a na FER ću ponovo pokušati iduće godine“najavljuje Lovro.

"Nakon Ženeve, cijela je država znala za Lovru, ali nitko se nije javio. Kako nitko nije bio zainteresiran zaposliti ga niti se uspio upisati na fakultet, mi smo ga primili u radni odnos na neodređeno vrijeme u školi kao stručnog suradnika", kaže Lovrin mentor Marušić.

Engleska tvrtka zainteresirana za njegov izum kako bi gasili požare bez ljudi

Pred njima je ovih dana prvi projekt iz kojeg bi se napokon mogla izroditi i konkretnija financijska pomoć. Njihova škola potpisala je ugovor s engleskom tvrtkom o razvoju vozila upravljanog internetom. Ono bi gasilo požare bez ljudske posade, a Lovro ovih dana razvija softver. „ Za to, nažalost, u Hrvatskoj nije bilo interesa. No, drago mi je da je škola podmetnula leđa Lovri. On mi je desna ruka i imamo velike planove“, kaže njegov mentor Marušić.

Uz Lovrino znanstveno vozilo upravljano internetom, Hrvatska je na nedavnom sajmu inovatora u Bruxsellesu bila zastupljena s četiri inovacije. Vinko Rogina predstavio je »Krijesnicu« - patent primijenjen u jednom većem trgovačkom lancu u Hrvatskoj gdje je uštedio struju u iznosu od milijun kuna. Đuro Horvat predstavio je dvije inovacije iz područja reciklaže biootpada za što je dobio srebrne medalje. (M.D.)

Izvor: Vjesnik

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.