Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kad HR postane previše…

HR stručnjaci predani su poslu i ulažu velik napor kako bi održali 'zlatnu sredinu' između nadređenih i zaposlenika. Osim toga, vješto balansiraju između ekonomskih, pravnih i psiholoških faktora u kompaniji.

Kad HR postane previše…

Ponekad je u području upravljanja ljudskim resursima teško zadržati ravnotežu između velikog broja oprečnih faktora. Predanost poslu i zdrava doza humora ublažavaju poteškoće u poslovnoj svakodnevici no, što učiniti ako Vaš entuzijazam polako kopni?

Opasnosti na putu…

Primjećujete li mane svog posla? Je li upravljanje ljudskim resursima izgubilo svoju čar? Napuštanje radnog mjesta ili karijere obično nastupa kada se nagomilaju 'simptomi' koji ometaju Vaš profesionalni rad i razvoj. Jednom kada stres u HR-u postane jači od ljubavi prema tom zanimanju mudro je – otići. Kako se to ne bi dogodilo, dobro proučite ‘simptome’ koji bi Vas mogli udaljiti od karijere. Pokušajte ih na vrijeme prepoznati, ublažiti ili ukloniti: 

1) Izgubljena nit

Izgubili ste strast i entuzijazam. Vaša 'misija' i ciljevi u području HR-a više nemaju značenje kakvo su nekad imali…

2) Birokratska posla

Većinu radnog vremena provodite u obavljanju administrativnih poslova. To ne odgovara Vašoj predodžbi upravljanja ljudskim resursima, ali ne vidite način kako to promijeniti.  

3) Kriza je uzela danak

Nepovoljna ekonomska kretanja odrazila su se na Vašu tvrtku: mnogi su dobili otkaz, opseg posla se smanjio, poslovna svakodnevica prožeta je strahom i nepovjerenjem. Na tom putu Vi ste naprosto 'izgorjeli' u svojoj ulozi HR stručnjaka.  

4) Pravne zavrzlame

Negativno poslovno okruženje zaoštrilo je odnose između poslodavca i zaposlenika, a Vi se zbog toga sve više bavite proučavanjem radnog prava i pravnih zavrzlama. Uz Vaš redovni opesg posla proučavanje pravnih 'začkuljica' naprosto umara.    

5) Kukanju nikad kraja

Zaposlenike više ne gledate kao 'kvalitetan ljudski potencijal'. Počinju Vas umarati njihove žalopojke. Osjećate se poput dadilje koja brine o dječjim pritužbama i željama.   

6) Profesionalna stagnacija

U HR-u više ne vidite priliku i prostor za razvoj karijere. Dosta Vam je stagnacije, želite pokušati nešto drugačije, što će vam dati prostor za rast i usavršavanje. To je posebno izraženo ako radite za manju tvrtku, gdje nema prostora za promjene i pomake.   

7) Prisilna prekvalifikacija

Radite u poznatoj tvrtki koja prolazi kroz teško razdoblje i čija poslovna politika (velik broj otpuštanja) ne nailazi na odobrenje javnosti. Izloženi ste medijskom pritisku. Umjesto da upravljate ljudskim resursima, morate braniti tvrtku od kritika socijalne tematike. 

8) Učitelj bez učenika

Umara Vas što uvijek iznova morate učiti menadžment kako motivirati zaposlenike i stvoriti dobru radnu atmosferu. Nadređeni Vam se obraćaju za pomoć tek kad stvari dođu do 'točke usijanja'. Tada Vas 'gurnu' u prvi plan kako biste Vi proveli nepopularne mjere, a oni nastavljaju po starom.     

9) Rad bez učinka

Što god Vi učinili, radna atmosfera je loša, a zaposlenici strahuju od otkaza. Vaš trud uporno nailaze na zid - lošeg ili nesposobnog poslodavca koji ne želi priznati ili riješiti problem. Zaposlenici odlaze i odnose 'kapital' koji ste u njih uložili. Vi ostajete na istom mjestu, uz istog poslodavca.      

10) Besmislica poslovne svakodnevice

Vaši radni dani svode se na obavljanje tekućih poslovnih 'sitnica' umjesto na razvoj poslovnih strategija, a nadređeni u tome ne vide problem. Vaš doprinos razvoju ljudskih resursa i vizija razvoja kompanije dosegli su samo dno. Umjesto da se bavite odnosima među ljudima, rješavate financijske konstrukcije, a smjene zaposlenika sve su češće.   

Primjećujete li neke od ovih 'simptoma' u svojoj poslovnoj svakodnevici? Možete li ih promijeniti? Jesu li to dovoljni razlozi za odlazak? Što bi Vas natjeralo da prestanete biti HR stručnjak? (M.M.)

Izvor: Career online

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.