Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zašto ste još uvijek ovdje?

U današnje vrijeme teško je pronaći/promijeniti posao ali, to nije razlog da ostanete na poslu koji Vas čini nesretnim…

Zašto ste još uvijek ovdje?

Ako ste pomislili "Zbilja moram dati otkaz" – možda ste zaista u pravu, ali teško Vam pada pomisao da to stvarno i učinite. Možda ste na ovom poslu već toliko dugo da ste 'pustili korijenje' ili Vam se čini da su razlozi, zbog kojih pomišljate na odlazak, iracionalni.

Ne bojte se, ipak ste u pravu

Iako postoje loši razlozi za davanje otkaza, traženje 'isprike' za ostanak može biti jednako loše. Osim što 'tonete' u sivilu poslovne svakodnevice, ugrožavate svoje (psihičko) zdravlje, a velika je vjerojatnost i da propuštate niz dobrih prilika. Jesu li neke od sljedećih 'isprika' za ostanak u lošoj sredini i Vaše?

1) "Bit će bolje."

"Možda taj 'grozan' menadžer dobije bolju priliku i ode u drugu kompaniju. Možda ovaj 'iritantni' kolega da otkaz - onda će i ova količina posla napokon nestati."

S druge strane, stvari se mogu pogoršati ili ostati jednako loše. Ako ste već dali svoj maksimum, a ništa se nije promijenilo, čekanje nema previše smisla.

2) "Moj šef je 'grozan', ali ako dam otkaz on pobjeđuje."

Koga briga za to. Ovo nije pitanje pobjede i poraza, već Vašeg života. Krenite dalje.

3) "Nisam gubitnik!"

Pogledajte malo oko sebe. Sjetite se imena poznatih (sportaša, glumaca, biznismena) koji su doživjeli poraz, pokušali ponovo i postali još slavniji, bogatiji, sretniji. Napuštanje lošeg posla glas je zdravog razuma.

4) "Što ako ne nađem drugi posao?"

Ako ostanete na poslu koji Vas 'izjeda' – i nećete! Krenite dalje dok još imate samopouzdanja, motivacije i energije.

5) "Ako dam otkaz, ostat ću bez plaće, statusa, službenog automobila i sl."

Napuštanje posla može značiti gubitak određenih povlastica, što ideju o odlasku čini naprosto jezivom. No, kakva je cijena ostanka na poslu koji Vas čini nesretnim?

Može biti vrlo visoka: odlazak na posao s grčem u želucu, ugroženo fizičko i psihičko zdravlje, raspad veze, braka, obitelji… To ne mora doći odjednom, ali problemi mogu postepeno rasti, sve dok voda ne dođe 'do grla'.  

6) "Kao da je drugdje bolje."

Nemojte tako razmišljati. Ima puno dobrih poslova.

7) "Previše sam uložio u ovo."

Uložili ste puno truda, vremena, energije i dostojanstva pokušavajući popraviti stvari. Zbog toga je tako teško otići. Ipak otiđite. Uštedjet ćete barem - dragocjeno vrijeme.

8) "Izgubit ću zdravstveno osiguranje."

Ovo je dobar argument. Ako ne želite izgubiti kontinuitet osiguranja, počnite čim prije tražiti drugi posao. No, čak i ako Vam to ne pođe za rukom, razmislite: kakvu korist imate od posla na kojem imate zdravstveno osiguranje, ako ćete se od njega razboljeti? Na lošem poslu to se vrlo lako može dogoditi.

9) "Imam dobru plaću."

Ovo je loš argument. Nije važno kolika je Vaša plaća ako ste zbog nje nesretni! Upravo suprotno, ako već zarađujete mnogo, to je dobra priprema za otkaz i traženje posla na kojem ćete biti sretniji. 

10) "Davanje otkaza loše izgleda u životopisu."

Mislite da će ostanak na lošem poslu, uz koji riskirate zdravlje i koji Vas ne vodi nikud, izgledati bolje?

Što ste odlučili?

Mnogi od nas bili bi puno sretniji da su na vrijeme napustili loše poslove. Popričajte sa prijateljima ili poznanicima koji su napustili loš posao i potražili bolji. Svi će Vam sigurno reći da jedino žale - što to nisu učinili ranije. Postoji niz dobrih argumenata zašto treba zadržati postojeći posao, pogotovo u današnje vrijeme. No, ako Vaš posao ugrožava Vaše zdravlje i privatni život, nemojte se bojati promjene. (M.M.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.