Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Preporuka sve važnija u traženju posla!

U svijetu uobičajena poslovna praksa, u Hrvatskoj – tek u povojima. Preporuka je važan dokument koji Vam može otvoriti mnoga vrata.

Preporuka sve važnija u traženju posla!

Preporuka je više od životopisa i poslovne zamolbe. Tu Vi sami ističete svoje kvalitete. Za razliku od toga, u preporuci te kvalitete potvrđuje Vaš (bivši) poslodavac – za budućeg, nema bolje reference od te!   

Preporuke u najvećoj mjeri traže internacionalne kompanije, bez obzira na sektor kojem pripadaju, a i sve veći broj hrvatskih tvrtki prepoznaje njihovu vrijednost.

Aleksandar Zemunić, direktor tvrtke SELECTIO HR akadenija, koja se bavi upravljanjem ljudskim resursima, ističe: „Traženje preporuka općenito je dobra praksa jer su u njima sadržane informacije koje su temelj za dobro zapošljavanje.“

Ako Vam poslodavac sam ne ponudi preporuku, sastavite je sami i zamolite ga da je potpiše, ukoliko je suglasan s njenim sadržajem. Ipak, poslodavci bi i sami trebali znati pisati preporuke.

Kako izgleda preporuka? 

Preporuka mora dati informacije o nekoliko važnih detalja:

  • opis konteksta suradnje – koliko je dugo trajala i u kakvom su odnosu bili kandidat i osoba koja je osigurala preporuku (nadređeni, kolega u timu i sl.)
  • ostvareni rezultati – jake strane kandidata, područja na kojima postoji prostor za poboljšanje i napredak
  • informacije o suradnji i odnosu kandidata s klijentima, članovima tima i sl.

Provjera preporuke…

“SELECTIO, kao i svi ozbiljniji poslodavci uglavnom telefonski provjerava preporuke kandidata kako bismo dobili informaciju o kandidatu iz prve ruke – osobe s kojom je kandidat usko surađivao, odnosno osobom koja je ocjenjivala rad kandidata” – ističe Zemunić. – “Preporuka je jedan od važnijih elemenata pri donošenju konačne odluke o odabiru zaposlenika. Zna se dogoditi da na temelju dobivene preporuke kandidata ne možemo preporučiti klijentu.”

Moja preporuka

Preporuka je posebno važan dokument ukoliko planirate tražiti posao u drugim zemljama, a u Hrvatskoj sve više dobiva na važnosti. Sakupljajte preporuke i tako na vrijeme osigurajte svoje dobre pregovaračke pozicije na budućim razgovorima za posao. 

Više o preporukama pročitajte u 'Šalabahterima' portala MojPosao.

Izvor: SELECTIO HR akadenija

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.