Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zapošljavaju invalide, žene, starije i mlade bez iskustva

"Nejednakost kreira napetost. Nije pošteno da su neki jednakiji od drugih zbog godina, izgleda ili spola na koje ne mogu utjecati", rekla je Fiona Bartels Ellis iz British Councila na dodjeli nagrade 'ključnarazlika' za poslodavce koji se zapošljavanjem bore protiv diskriminacije.

Zapošljavaju invalide, žene, starije i mlade bez iskustva

Mlađe i starije osobe, žene, invalidi ili osobe s poteškoćama u razvoju zaslužuju priliku za rad. Danas su po prvi puta nagrađeni poslodavci koji im to omogućuju u praksi i poštuju raznolikost zaposlenika: Ericsson Nikola Tesla, Privredna Banka Zagreb, Riviera Adria i Zvijezda d.d., a posebna priznanja dobili Vodotoranj d.o.o. i Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o.

Povod je bila dodjela nagrade ključnarazlika - za raznolikost u ljudskim potencijalima koju organizatori, Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske zajedno s partnerima Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga te Institutom za razvoj tržišta rada, žele učiniti tradicionalnom.

Prihvaćanje raznolikosti osnovni je uvjet jednakosti za sve

Ključnarazlika dio je većeg projekta 'Poticanje raznolikosti na hrvatskom tržištu rada' koji sufinancira Europska komisija. Projekt je trajao godinu dana, a završio danas svečanom dodjelom povodom nedavnog Međunarodnog dana ljudskih prava koju je vodila Lana Načinović iz Instituta za tržište rada.

"Željeli smo pokazati da se unatoč ekonomskoj krizi u hrvatsko tržište rada mogu uključiti i osobe s invaliditetom, osobe starije i mlađe životne dobi te pripadnici nacionalnih manjina. Prihvaćanje raznolikosti osnovni je preduvjet za osiguranje jednakosti za sve", izjavio je Luka Mađerić, predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH.

Najviše prijava za rodnu ravnopravnost

U općoj kategoriji poticanja raznolikosti zaposlenih, nagradu je osvojio Ericsson Nikola Tesla d.d. dok je u konkurenciji malih i srednjih poslodavaca istu nagradu osvojila tvrtka V.S.V. d.o.o koja je iznenadila komisiju zbog širine poticanja raznolikosti u malom poduzeću.

 "Mi na različitost gledamo kao na prednost koja donosi dodatnu vrijednost u poslovanju", istaknula je Snježana Bahtiari, direktorica kompanijskih komunikacije tvrtke Ericsson Nicola Tesla. S 21% žena na upravnim pozicijama, financijskom pomoći za roditelje djece s poteškoćama u razvoju i zaposlenicima različite životne dobi, Ericsson često osvaja nagrade u sličnim kategorijama.

Za ravnopravnost spolova stigla je 21 prijava kojima su presudile nijanse. Nagradu je na kraju osvojila Privredna banka Zagreb d.d. kao i Ribarska zadruga Lanterna u kategoriji srednjih i manjih poslodavaca dok je za dobnu ravnopravnost nagrađena Riviera Adria d.d.

I osobe s poteškoćama u razvoju mogu uvelike doprinijeti razvoju kompanije

U najranjivoj kategoriji osoba s invaliditetom prijavilo se osam poslodavaca, a prevagu je odnijela tvrtka Zvijezda d.d. "Skupina koju bismo posebno izdvojili iz našeg procesa rada i na koju smo posebno ponosni  je skupina od desetak mladih, entuzijastičnih radnika Inkluzije – zahvalni smo što su nam omogućili jedan drugačiji kut gledanja osoba sa poteškoćama u razvoju kao osobama koje mogu uvelike doprinijeti razvoju i konkurentnosti kompanije" - izjavila je Ivana Vidović Bljaić, Zvijezda d.d.

Josip Mesnić, zamjenik ravnatelja u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom istaknuo je kako se broj poslodavaca koji zapošljavaju invalide povećao sa 65 na 420 u proteklih pet godina iako i dalje postoji previše nezaposlenih osoba s poteškoćama.

Nejedakost u zapošljavanju stvara napetost

Komisija za ključnurazliku odlučila je dodijeliti i posebnu nagradu za poticanje ravnopravnosti ljudskih potencijala i uključivanje pripadnika/ca nacionalnih manjina tvrtki Vodotoranj d.o.o., dok je Coca Cola HBC Hrvatska d.o.o. dobila posebnu nagradu za sustavnost u suzbijanju diskriminacije i poticanju ravnopravnosti.

Priznanja su dodijeljena za svih 29 poslodavaca koji su se prijavili na natječaj -saznajte više informacija o kriterijima za nagradu ključnarazlika.

Dodjela je zaključena predavanjem Fione Bartels Ellis iz British Councila koja je iznijela probleme i prakse zapošljavanja diskriminiranih skupina u Velikoj Britaniji. ""Nejednakost kreira napetost. Nije pošteno da su neki jednakiji od drugih zbog godina, izgleda ili spola na koje ne mogu utjecati", rekla je Fiona Bartels Ellsi iz British Councila na dodjeli nagrade 'ključnarazlika'.

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.