Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Priručnik za mlade kameleone

U silnoj želji da se čim prije 'udomaćimo' na novom radnom mjestu i steknemo povjerenje kolega, podsvjesno prihvaćamo njihov obrazac ponašanja. Imate li dobar uzor?

Priručnik za mlade kameleone

Svaki početak je težak, posebno kada je u pitanju novo radno mjesto. Nakon što ste ostavili dobar dojam na poslodavca, sada vas isti zadatak čeka s vašim novim kolegama. Istovremeno morate zapamtiti puno novih imena, lica, funkcija, informacija…

Postavljanje kvalitetnih temelja

1) dobili ste posao, sada u praksi morate pokazati da ga znate kvalitetno obavljati

2) čak i ako su vas kolege brzo prihvatili zapamtite – prvih mjeseci vi ste još uvijek 'novo lice'. Vaše riječi i djela su pod povećalom, čak i onda kada vi to ne primjećujete.

Ne dokazujete se samo vi…

Ako niste sigurni kako se morate ponašati (i ponašate li se primjereno) zapamtite:

1) Vi ste 'novi' i prirodno je da vam treba vrijeme za prilagodbu

2) Nitko od vas ne očekuje da odmah postanete zabavni, otvoreni, komunikativni

3) Vaši novi kolege vjerojatno se neće ponašati onako, kako su se ponašali prije vašeg dolaska – i oni pokušavaju ostaviti dobar dojam na vas

Vi niste – oni!

Granica između primjerenog i neprimjerenog dobrim dijelom ovisi o radnom kolektivu, a tu nije uvijek 'čista' situacija. Velika je vjerojatnost da ste došli u radnu sredinu koja vrvi različitim karakterima i ne postoji jasan obrazac ponašanja. Na prvi pogled sve djeluje  prihvatljivo, ali nije. Na neke oblike ponašanja samo pojedinci imaju pravo – to (još uvijek) niste vi!    

1) Mr. Grinch

Prvi dojam: Uglavnom je mrzovoljan, ciničan ili sarkastičan no, čini se da je ostalima to 'baš simpatično'.

Drugi ga vide kao: „On je takav“, „Ma pusti ga, on je mrgud“, „Ha ha, ma on je meni baš zakon!“

On je zapravo: Vjerojatno 'starosjedioc' u tvrtki, ima bogato radno iskustvo, kompetenciju i autoritet. Bez svega toga, njegovo bi ponašanje bilo za svaku kritiku, ali s obzirom na sve navedeno 'društveno je prihvatljivo'.

Vi ste upali u zamku: Ako nemate jednak broj utakmica u nogama, a prirodno ste talentirani za ulogu dr. House-a, velika je opasnost da će Vas kolege ocijeniti kao osobu s kojom je teško i neugodno raditi.

2) Bez dlake na jeziku

Prvi dojam: On je izravan, otvoren, komunikativan i uvijek kaže što misli - pa čak i onda kada to nije najmudrije, ali baš zato je nekako…

Drugi ga vide kao: 'Cool', 'Faca', 'Osoba s kojom uvijek znaš na čemu si – cijenim to!'

On je zapravo: On nije takav od prvog dana jer nitko u prvim mjesecima rada nije takav. Svoju otvorenost ova je osoba počela pokazivati kroz neformalna poslovna druženja, a tek nakon toga u uredu.  

Vi ste upali u zamku: Jer vam se čini da je takva vrsta izravnog nastupa poželjna i prihvatljiva – na kraju krajeva, nitko ne voli dvolične ljude. No, imajte na umu da biti 'bez dlake na jeziku' među ljudima koji vas tek trebaju pobliže upoznati više ostavlja dojam 'slona u staklarni' nego 'face'!  

3) Šaljivdžija

Prvi dojam: Osim što je duhovit, njemu je sve smiješno – od nečije nove frizure do kravate ili ideje na 'brainstorming' sastanku.

Drugi ga vide kao: 'Pozitivac', 'Zabavljač', 'S njim nikad nije dosadno!', 'Ha ha ha ha!'

On je zapravo: Šaljivdžija koji si može dozvoliti čak i onu vrstu humora koja bi iz tuđih usta zvučala neprimjereno ili uvredljivo. Iza njegovih 'fora' krije se stručnjak, osoba koja savjesno obavlja svoje zadatke i kojoj teško možete pronaći profesionalnu manu.

Vi ste upali u zamku: Ako mislite da će vas šef držati na plaći zato jer dobro pričate viceve ili ako mislite da je baš duhovito nekome reći „Kakva ti je to košulja? Izgledaš kao da si obukao stolnjak, ha ha.“ Niste duhoviti. To nije bilo smiješno.    

4) Ljenivac

Prvi dojam: On uglavnom radi sam i toliko je 'usporen' da Vam se čini kako jedan posao od sat vremena radi tri sata i pritom ga ništa ne može izbaciti iz takta...niti ga itko pritišće rokovima.  

Drugi ga vide kao: 'Flegma', 'On ima svoj film', 'Ma on je zakon, njega ništa ne dira!'

On je zapravo: Jako marljiva osoba koja savjesno, pedantno i koncentrirano obavlja svoj posao – na vrijeme! Vaši i njegovi rokovi nisu isti – on radi na jednom opsežnom projektu, a vi na pet manjih poslova.

Vi ste upali u zamku: Ako mislite da se možete izolirati od ostalih kolega, biti 'u svom filmu' za vrijeme radnog vremena i pritom slušati glazbu na You tube-u, varate se. Niste 'u svom filmu' već lijeni i nezainteresirani.

Pa, kako bih se trebao ponašati?

1) Ovdje ste zbog posla i to je u prvim mjesecima najvažnije – pokažite što znate.

2) Ne morate se ponašati kao ameba - budite pristojni i komunikativni, ali nenapadni.

3) Dozvolite novim kolegama da vam postavljaju pitanja i pobliže vas upoznaju.

4) Prihvatite poziv na pauzu za kavu, ali nemojte je inicirati.

5) Pokažite zanimanje za rad svojih kolega – što rade i koliko dugo, imaju li puno posla i gdje su radili prije. U kontekstu tih informacija promatrajte njihovo ponašanje i međusobnu komunikaciju – brzo ćete shvatiti tko ima 'alibi' za svoje ponašanje i tko vam ne bi trebao biti 'uzor'. (M.M.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.