Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Neka vaš CV ostavi dojam već u mailu

Bez dobrog životopisa nema ni razgovora za posao. Ukoliko šaljete u privitku, ugledajte se na stvarni životopis zaposlenice u banci sa srednjom stručnom spremom. Kratko, sažeto i jasno. U zamolbi napišite više.

Neka vaš CV ostavi dojam već u mailu

Na prvi pogled životopis može presuditi tome hoćete li biti pozvani na razgovor za posao ili ne. Potrudite se da lijepo izgleda i da informacije u njemu budu kratke, jasne i cjelovite. No, bez obzira na sadržaj životopisa, u poruci ili zamolbi svakako ponovite tko ste i napišite broj mobitela ukoliko ga koristite.

Pogledajte osnovni primjer životopisa.

PDF ili Word?

Teško da će netko iz zlobe mijenjati vaš životopis, no PDF odaje dojam veće profesionalnosti i osigurava vam sigurnost verzije. Nikakav slučajni pokret onoga tko će koristiti CV  ne može izbrisati ili promijenite podatke koje ste vec naveli. Ukoliko se javljate na poslove gdje postoji šansa da poslodavac neće moći otvoriti vaš CV u PDF formatu, svakako šaljite u Wordu. 

Naslov životopisa pokazuje koliko ste profesionalni

Kada čitate novine, prvo što vas privlači nekom članku je - naslov. Isto pravilo vrijedi i za životopis. Ako ga šaljete kao Word dokument, potrudite se da naslov bude upečatljiv jer tada postoji veća mogućnost da će ga poslodavac, u moru prijava, izdvojiti i zapamtiti.

Iznimno je važno da svoj CV ne naslovite kao "Životopis", "CV", "Curriculum Vitae"  ili „CV Marta“ jer će vaš poslodavac morati izgubiti dodatno vrijeme da vas preimenuje. Naslov dobrog životopisa sastoji se od vašeg imena i zanimanja. Npr. Hrvoje Horvat, dipl. ekonomist ili Ana Horvat, novinarka, magistar struke. Naslov našeg životopisa? Ana Horvat_CV. Primijetite da namjerno izbjegavamo dijakritičke znakove.

Vizualni dojam

Životopis na prvi pogled mora biti 'uredan' i pregledan. Kratak i jasan. Može se protezati na maksimalno dvije stranice.  Životopis se piše u natuknicama, a ne punim rečenicama.  Naša bankarska službenica istaknula je samo relevantne vještine. To ne znači da nema ostalih interesa (shoping, pečenje torti, plivanje) no one naprosto nisu važne. Ukoliko svirate neki instrument ili se ozbiljno  bavite sportom, to svakako istaknite.

Evo početka životopisa.

Loše: Zovem se Ana i živim u Zagrebu. Završila sam 1. gimnaziju i ekonomski fakultet.,..

Dobro? Ime i prezime: Ana Horvat

Datum i mjesto rođenja: 01.01.1980. Zagreb, Hrvatska

Adresa:  Ilica 1, 10 000 Zagreb

Telefon: 01/1111-111

Mobitel: 096/4455-222

1) Životopis je najbolje napisati u Word dokumentu, u tablici. Kreirajte tablicu sami ili naprosto uzmite neki od predložaka. Pripazite da su ćelije poravnate i da tekst u svakoj ćeliji počinje na istom mjestu.  

2) Kada ste završili s unosom podatatak u životopis, jednostavno označite cijelu tablicu i odaberite opciju "sakrij crte rešetke" kako bi tekst, koji šaljete, izgledao uredno i bio čitljiv (tekst nikada nemojte slati kao tablicu, ona služi samo Vama).

Tekstualni dojam

Podijelite životopis u nekoliko osnovnih rubrika i popunite ih prema gore navedenom primjeru:

  • osobni podaci (ime, adresa stanovanja, kontakti)
  • obrazovanje (osnovno, srednjoškolsko obrazovanje, fakultet i sl.)
  • radno iskustvo (krenite od najnovijeg, s opisom pojedinim poslova kroz natuknice)
  •  znanje stranih jezika (poznavanje jezika u govoru, čitanju i pisanju)
  •  posebna znanja i vještine (vaše aktivnosti, izdvojeni projekti, hobi i sl)
  •  ostalo (poznavanje rada na računalu, vozačka dozvola i sl.)  

 Podatke u rubrikama unosite od najnovijih (prva) prema najstarijim informacijama. To znači da vam posljednje zaposlenje treba biti prva stvar koju ćete vidjeti u životopisu.

U radnom iskustvu ne morate navoditi jeste li u stalnom radnom odnosu, na probnom roku ili vanjski suradnik. Životopis sadrži osnovne informacije. Sve ostalo poslodavac može pitati na intervjuu za posao. 

Poslovi koje ste radili, ne moraju biti objašnjeni do najsitnijih detalja.Selektirajući te informacije vodite se jednim ciljem: oglasom za posao na koji se sada prijavljujete. Istaknite rezultate umjesto nabrajanja aktivnosti. Dakle, ukoliko se prijavljujete za isti posao, istaknite osnove i dodajte aktivnost ili vještinu koja vas je istaknula.

U dosadašnjem radnom iskustvu istaknite ono što pokazuje da znate raditi posao na koji se prijavljujete (primjerice, Ana je honorarno radila brojne privremene poslove tijekom srednje škole, no u životopisu to nije isticala. Koncentrirala se na one poslove i projekte koji pokazuju da ona zna raditi sve potrebne poslove u banci.)

Na kraju 'popunjavanje rupa' 

"Pauze" u radnom iskustvu mogu biti nezgodna stavka u životopisu.

Prekid radnog odnosa mudro je upotpuniti kroz rubriku "dodatne aktivnosti". U njoj možete istaknuti da ste član neke Udruga, neprofitne organizacije, dramske grupe, nekog kluba i sl.Tako poslodavcu pokazujete da imate hobije i poručujete da ste bili aktivni čak i u vrijeme kada niste imali posao. (M.M.)

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.