Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Razgovor za posao: iz perspektive poslodavca

Postoji mnogo tekstova o razgovoru za posao, ali oni su uglavnom namijenjeni kandidatima. Evo napokon i jednog za poslodavce!

Razgovor za posao: iz perspektive poslodavca

Stručnjaci za ljudske resurse dobro su obučeni za vođenje selekcijskog intervjua i odabir kvalitetnih kandidata. Poslodavci, nažalost, u pravilu uče kroz vlastito iskustvo i oglašavanje radnih mjesta u trenutku kada imaju vrlo malo vremena za izbor idealnog kandidata – posao ne stigne čekati!   

Zašto je razgovor za posao tako važan?

HR stručnjaci odgovorni su za prvi selekcijski krug: odabiru kandidate temeljem svoje baze podataka i životopisa, a zatim u razgovoru s kandidatom provjeravaju informacije navedene u životopisu.

Nakon toga, odabrani kandidati se 'prosljeđuju' menadžeru ili odjelu u kojem bi trebali raditi. U većini hrvatskih tvrtki prvi krug (i sve ostale) umjesto HR stručnjaka obavlja sam poslodavac ili nadređeni (direktor, voditelj odjela) koji bi s odabranim kandidatom jednog dana trebao blisko surađivati.

Iz tog razloga važno je da osobi, koju birate s tim ciljem, pristupite koncentrirano i promišljeno tijekom razgovora za posao.

Drugi razlog zašto kandidat kojeg ste odabrali, mora biti dobar leži u činjenici da kroz dobar izbor kandidata potvrđujete i svoje kvalitete kao poslodavac, menadžer, direktor ili voditelj odjela. Time pokazujete da znate dobro procijeniti ljude i odabrati najbolje.

Ako se pokaže da je vaš izbor bio loš, to će se negativno odraziti i na vašu karijeru: novi zaposlenik neće surađivati isključivo s vama već i s vašim nadređenima, podređenima ili kolegama. Zato je važno da dobro radi svoj posao, uklapa se u novu poslovnu sredinu i kvalitetno surađuje s vama.

Priprema za intervju

Prije intervjua s kandidatima pripremite nekoliko osnovnih pitanja. Uzmite si vremena i kako biste ukratko proučili svaki životopis, pismo zamolbe i/ili preporuku kandidata. Na taj način pitanja za intervju možete sastaviti na temelju općenite predodžbe o svim kandidatima.

Npr. Zbog čega ste voljeli raditi za „Tvrtku d.o.o.“ – što vam se najviše sviđalo?

        Što vam je nije svidjelo u radu za „Tvrtku d.o.o.“?

        Opišite prirodu svog posla u „Tvrtki d.o.o.“ i kako je otprilike izgledao vaš uobičajeni radni dan?

Kakav ste dojam ostavili?

Baš kao što vi stječete dojam o kandidatima, oni stječu određeni dojam o vama! Nastojte stvoriti ugodnu atmosferu za razgovor jer ćete tako dobiti i najiskrenije odgovore. Ipak, nemojte se truditi ostaviti dojam opuštenog menadžera ili poslodavca, ako to niste. Ne zaboravite – i kandidat ocjenjuje je li ovo pravo mjesto za njega i jeste li vi zaista šef za kojeg želi raditi?

Budite ljubazni i obzirni. Dozvolite kandidatu da uzme vremena za razmišljanje prije nego što vam odgovori na pitanje. Nemojte kasniti na intervju ili se javiti na mobitel usred razgovora s kandidatom – to će ostaviti loš dojam o vama, ali i o kompaniji.

Kandidat s kojim razgovarate jednog će dana možda raditi kod vas ili ćete, u ovom modernom poslovnom svijetu prepunom mogućnosti, jednoga dana vi raditi – za njega! (M.M.)

Izvor: Career planning

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.