Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Doznajte što mozak održava mladim

Ljudski mozak ne voli prežderavanje: pretilost uzrokuje prijevremeno starenje mozga i čini ga osjetljivijim na Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest. Uživajte u blagdanima, potom krenite na dijetu.

Doznajte što mozak održava mladim

Znanstvenici koji istražuju ljudsku dugovječnost, puno su pažnje posvetili kalorijskim ograničenjima. Tim s Katoličkog Sveučilišta u Rimu otkrio je kako izgladnjivanje doslovno hrani molekule koje mozak održavaju mladim.

Miševi na rigoroznoj dijeti pokazuju bolje spoznajne sposobnosti i manje su agresivni od onih koji jedu normalne količine hrane. No, najveće otkriće jest da se kod ‘izgladnjelih’ miševa vrlo rijetko razvija Alzheimerova bolest, a ako se to ipak dogodi, simptomi su mnogo manje ozbiljni negoli kad 'normalno' jedu.

Talijanski znanstvenici otišli su i korak dalje. Identificirali su specifičnu molekulu koja se aktivira prilikom ekstremnih dijeta. CREB1 je molekula koja potiče dugovječnost i pomaže u reguliranju moždanih funkcija poput memorije, učenja i kontrole tjeskobe. Starenjem se efekt ove molekule smanjuje, osim ako ne pazite na ishranu.

Sve beneficije kalorijskih ograničenja zapravo su vezane uz CREB1. Naime, kad se ta molekula ukloni iz mozga miševa, ni kalorijska ograničenja više nemaju učinka. Znanstvenici vjeruju da ljudski mozak radi na istom principu.

Vođa stručnog tima dr. Giovambattista Pani kaže kako se nada da će otkriti novi lijek koji može potaknuti aktivaciju molekule CREB1 bez odlaska na ekstremnu dijetu. Ako im to uspije, moći ćemo uživati u dobrim jelima a istovremeno zadržati mlad mozak.

Izvor: Znanost

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.