Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako tražiti posao u 50-oj godini života?

Ostali ste bez posla a imate 50 ili više godina? Apsurdno, neki poslodavci u vama možda ne vide iskusnog i kvalietnog zaposlenika. Razbijte njihove predrasude i pokažite što znate.

Kako tražiti posao u 50-oj godini života?

Neke od najčešćih predrasuda su: nedostatak fleksibilnosti, neposluh prema mlađem autoritetu, nedostatak informatičke pismenosti, veća očekivanja od plaće i sl. 

Prkosite predrasudama

Kako biste prevladali ove predrasude pripremite protuargmente, na razgovoru za posao istaknite svoju dob kao prednost i preokrenite svoju taktiku u traženju posla.

1) Nedostatak fleksibilnosti

Tijekom razgovora za posao istaknite kako ste se kroz godine susretali s raznim izazovima u različitim poslovnim sredinama. Konkretno, opišite kako su konkretne poslovne situacija od vas zahtjevale da se prilagodite, promijenite prioritete, donosite važne odluke u kratko vrijeme, postižete značajne uspjehe unatoč manjku resursa itd.

2) Mlađi šef

Istaknite primjere kako ste, tijekom svoje karijere, poticali mlađe nadređene kolege i savjetovali ih u izgradnji vlastite karijere. Istaknite kako novi šef može računati da ćete sav posao obaviti na vrijeme i biti mu od pomoći.

3) Slabija informatička pismenost

Neovisno o poslu koji želite raditi, korištenje osnovnih računalnih programa i Interneta teško ćete moći izbjeći. Ako niste u mogućnost upisati tečaj, zamolite mlađe članove obitelji, prijatelje, poznanike da vam pomognu u savladavanju osnova.

4) Nerealna očekivanja

U odnosu na mlađe kandidate na razgovoru za posao, prednost ćete imati ako istaknete kako ste spremni prihvatiti nižu plaću i bonuse. Tvrtke radije biraju one pojedince koji su spremni preuzeti rizik kako bi se dokazali. Takav stav mogao bi biti ključan u vašem zapošljavanju nakon 50-te.  Budite spremni raditi za do 20% nižu plaću u odnosu na svoju prethodnu.

Vaše godine su – vaša prednost!

Do svojih ste godina već razvili i usavršili određene vještine i zaposlenik poput vas dobro bi došao mnogim tvrtkama. To su: sposobnost rješavanja problema, upravljanje ljudskim resursima, procjena i vodstvo.

1) Sposobnost rješavanja problema

Suočili ste se s više izazova i riješili više problema nego ijedan mladi kandidat na razgovoru za posao. Ovo je ključna vještina koju moderni poslodavci traže. Izložite mu konkretne primjere iz prošlosti gdje je ta vaša osobina došla do izražaja. 

2) Upravljanje ljudskim resursima

Vaše godine iskustva dale su vam sposobnost kvalitetne procjene ljudi u vrijeme, kada je HR (upravljanje ljudskim resursima) u Hrvatskoj bio potpuno nepoznat! Tijekom razgovora istaknite primjere ljudi, koje ste vi osobno poticali te koji su, zahvaljujući vama, ostvarili uspješne karijere (promaknuće, bolji odnos s nadređenima, bolje poslovne rezultate i sl.).

3) Iskustvo dobre procjene 

Za razliku od mladih kandidata, vi puno bolje znate procjeniti koga treba zaposliti ili otpustiti, gdje treba rezati troškove, a gdje dodatno ulagati. Svoju prijavu možete učvrstiti izlaganjem uspješnih odluka koje ste imali priliku donosili ili temeljem kojih ste uspjeli spriječiti nešto negativno.

4) Vodstvo

Vaš kredibilitet za ulogu lidera neusporedivo je jači nego kod mlađih kandidata. Na razgovoru za posao istaknuti konkretne promjere u kojima ste preuzeli inicijativu, potaknuli nove projekte, sudjelovali u timskom radu gdje ste se upravo vi istaknuli kao 'mozak operacije' i motivirali ostale.

Promijenite svoju strategiju

Taktike koje ste mogli koristiti prilikom traženja posla kada ste imali 20, 30 ili 40 godina sada su iza vas i više nisu učinkovite.

1) Oglasi za posao

S obzirom na konkunreciju, nastojte se javljati samo na one oglase za one poslove za koje ste gotovo u potpunosti kvalificirani. Pokušajte se više koncentrirati na traženje onih poslova koji nisu objavljeni putem Interneta. Tamo je i konkurencija manja.

 2) Ciljane kompanije

Velike kompanije obično imaju razrađene planove - kako vlastitim kadrovima popuniti određena radna mjesta. Nasuprot tome, manje tvrtke tijekom svog rasta zapošljavaju ljude 'izvana'. Takve tvttke manje su opterećene vašim godinama, jako cijene vaše radno iskustvo i brže se odlučuju na zapošljavanje. Usmjerite svoju pažnju na takve tvrtke.

U traženju posla sada se susrećete s novim izazovima. Morate prevladati uvriježene predrasude, istaknuti svoju dob kao svoju prednost i koristiti druge načine traženja posla, kako biste se čim prije ponovo zaposlili.

Vjerujte u sebe i svoje kvalitete. Uz sitne iznimke, kvalificiraniji ste kandidat za posao od većine mladih. Jedino što trebate je: biti svjesni toga i obrazložiti poslodavcu zašto ste upravo vi njegov idealan izbor. (M.M.)

Izvor: CareerKnowHow   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.