Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Plaća i/ili povišica: počinju pregovori!

Prekrasan je osjećaj kad napokon dobijete ponudu za posao. Ako ste dulje vrijeme bili nezaposleni, vjerojatno dolazite u napast trenutno prihvatiti ponudu i jedva čekate kad ćete početi s radom. A što je s plaćom?

Plaća i/ili povišica: počinju pregovori!

Iz nekog razloga, plaća kao da je uvijek 'tabu' tema na razgovorima za posao. Svi žele vidjeti vašu motivaciju, cijene vaše radno iskustvo i znanje ali, kada se otvori pitanje plaće, ne zna se tko više govori 'u šiframa' – poslodavac koji daje plaću ili kandidat koji mora reći kakvu plaću želi.  

Psiholozi, koji su proučavali ovu tematiku, osmislili su nekoliko načina kako pristupiti pregovorima o plaći.

Tko prvi – taj je u prednosti!  

Stara mudrost kaže: gubi onaj tko govori - prvi. Istraživanja govore suprotno – ako ste prvi započeli temu, u prednosti ste. Ovo nije važno samo prilikom zapošljavanja i razgovora o visini plaće već i kada je u pitanju promaknuće (povišica). Nikome nije stalo do vaše karijere više nego vama samima! Ponekad (zapravo, često!) treba jednostavno ustati i reći „Hej, želim promaknuće!“

Budite duhoviti.

Pritom ne škodi malo humora. Novac je ozbiljna tema – svima je neugodno govoriti o tome pa mala doza humora može opustiti sugovornika i cijeli razgovor učiniti ugodnijim i pojednostaviti pregovore.

Veća plaća – veća odgovornost.

Pregovori o plaći i povišici traže određene ustupke s vaše strane. Veća plaća podrazumijeva veću odgovornost. Ne možete tražiti povišicu, a pritom očekivati da se opseg vašeg posla neće mijenjati. Nemojte pregovarati o povišici, ako tijekom razgovora namjeravate reći „Također, želio bih raditi od kuće utorkom i četvrtkom.“

Tvrdoglavost se skupo plaća.

Ako vaša tvrtka ili odjel ima ograničen budžet za plaće zaposlenika, nemojte inzistirati na plaći koja se ne uklapa u te okvire. Prilikom razgovora za posao možete iskreno reći kakvu biste plaću željeli primati, ali naglasite kako ste spremni na kompromis. Ili barem plaću koja ima tendenciju rasta u budućnosti.

Prizemljite se.

Imajte na umu da vaša očekivanja od plaće moraju biti u skladu s prosječnom plaćom za to radno mjesto (npr. raspitajte se o prosječnoj hrvatskoj plaći blagajnika, učitelja, vozača i sl.). Pritom zanemarite plaću koju ste imali kod bivšeg poslodavca, osim ako nije u pitanju isto ili bolje radno mjesto. (M.M.)

Izvor: CBS News   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.