Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Trikovi za traženje posla

Prilikom traženja novog posla mašte na mora imati granice. Napravite odmak od uobičajenih 'šablona' poput pretraživnja ponuđenih oglasa i preuzmite stvar u svoje ruke.

Trikovi za traženje posla

1) Kreirajte vlastitu web stranicu ili online životopis

Budite aktivni na društvenim mrežama. Ostavljajte puno kvalitetnih komentara, koji vas mogu prikazati u dobrom svjetlu svakom poslodavcu koji 'ugugla' vaše ime i prezime (to ne podrazumijeva ostavljanje komentara u kojima iznosite dojmove o subotnjoj pijanki i sl.).

Ako ne znate dizajnirati vlastitu web stranicu, iskoristite neke od 'poligona' za pisanje bloga, a pomno obrađene teme proslijedite prijateljima i poznanicima. Dobra informacija prosljeđuje se brže nego što mislite, a s njom i vaše ime.

2) Eksponirajte se

Što ste više prisutni online, veća je mogućnost da će ljudi saznati za vas. Kreirajte svoj profil na stranicama koje se bave pisanjem savjeta za posloprimce i poslodavce te portalima koji oglašavaju radna mjesta.


Svoj prvi korak možete napraviti već sada, na portalu MojPosao, kreiranjem vlastitog profila. Popunite MojProfil - na taj način ulazite u bazu koju mnogi poslodavci pretražuju u potrazi za budućim zaposlenicima. Možda im se baš vi svidite! 


3) 'Brendirajte se'

Jedan od načina kako to postići je – osmislite vlastiti logo. Ne mora biti u pitanju ništa komplicirano, bitno je da ima vaš osobni pečat.

Uz to, objavite neku svoju formalniju fotografiju na društvenim mrežama ili čak na posjetnicama. Da, na posjetnicama! Osmislite vlastite posjetnice sa svojim logom i osnovnim podacima (ime i prezime, broj mobitela, zvanje, logo i sl.) – možete ih i sami izraditi. Što su originalnije, to bolje!

2) Sudjelujte u događanjima

Biti 'umrežen' znači imati mogućnost stvaranja liste važnih i korisnih kontakata. To je jedan dio priče. Korak naprijed je – upoznati te ljude i ostvariti s njima kontakte uživo. 

3) Odradite nekoliko informativnih razgovora

Ovo je odličan način da doznate više o kompaniji. U neformalnom prijateljskom razgovoru možete doznati niz korisnih informacija, a pritom ostaviti dojam ljubazne i profesionalne osobe koju zanima nečiji rad. Ako se otvori novo radno mjesto, a vi ste ostavili dobar dojam, velika je mogućnost da ćete biti pozvani na razgovor.  

4) Prihvatite ono što vam se nudi

U komunikaciji s raznim poznanicima možda ćete dobivati informacije o poslovima ili poslovne ponude koje zvuče manje atraktivno (ili manje plaćeno). Takve prilike ne treba odbijati: svaka od njih daje vam dodatnu mogućnost za širenje kontakata.

5) Neka poslovi dolaze k vama!

Na portalima za traženje posla odaberite opciju primanja obavijesti o novootvorenim poslovima, koji odgovaraju vašim kriterijima. Tako ćete uštedjeti vrijeme izdvojeno za pretraživanje oglasa, a istovremeno biti u toku s novim informacijama.

6) Pratite poslovne vijesti

Redovito pretražujte sve nove informacije vezane uz sektor u kojem se želite zaposliti. Na taj način možete se 'naoružati' kvalitetnim informacijama za pisanje otvorene zamolbe. Osim što ćete pokazati da ste upućeni i razumijete poslovanje tvrtke, ove informacije i vama će iskristalizirati što točno želite raditi u nekoj tvrtki i kako možete doprinijeti njenom poslovanju.  

7) Doznajte mail adrese svojih najzanimljivijih kontakata

Uz malo online istraživanja trebali biste, bez većih poteškoća, pronaći mail adrese konkretnih poslodavaca ili HR stručnjaka u kompaniji za koju želite raditi.

8) Na poslijetku…budite aktivni.

Što ako ste poslali otvorenu zamolbu, a već dva tjedna niste dobili odgovor? Vrijeme je da obavite telefonski poziv. Pritom nemojte koristiti ono uobičajeno “Jeste li primili moju zamolbu za posao?”. Umjesto toga, pitajte je li radno mjesto još uvijek otvoreno, kada ističe rok za prijavu, žele li da im priložite kakve dodatne podatke, dokumente I sl.

Zaključno, važno je znati da potraga za poslom podrazumijeva vašu aktivnu ulogu – osim što redovito provjeravate oglase I javljate se na njim, iskoristite neke od gore navedenih ideja I poradite na vlastitom marketingu - od viška glava ne boli. (M.M.)

Izvor: NewGradLife   

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.