Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

"Jao! Kako sam mogao tako zabrljati?!"

Ponekad i vrhunski sportaši na važnom natjecanju ostvare neobično loš rezultat ili naprave 'početničku grešku' koja ih 'košta' medalje. Zašto se to događa?

"Jao! Kako sam mogao tako zabrljati?!"

Kažu da je dobra priprema ključ uspjeha, bilo da se pripremate za razgovor za posao ili prezentaciju važnog projekta pred članovima Uprave neke velike korporacije. Svejedno, ponekad uspijemo 'uprskati' stvar.

Sportaši dobro znaju o čemu govorimo. Nije neobično da ljudi, koji inače obaraju rekorde, na Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama naprosto 'zablokiraju'.   

Sportska psihologija otkrila je dva uzroka 'blokade' u ključnim trenutcima.

Problem 'izraženog nadzora'

U savladavanju nekog sporta pojedine pokrete ili tehnike uvježbavamo toliko dugo dok ih sasvim ne automatiziramo. Na isti način pristupamo savladavanju novih vještina u poslu. Kada nešto postane automatizam, tehnika prestaje biti važna.

Problem 'izraženog nadzora' leži u tome što on zapravo 'jede' našu radnu memoriju. Pod velikim pritiskom zaboravljamo da neke stvari automatski radimo dobro i počinjemo se ponašati kao da to nikada nismo naučili. Kako to izgleda?

Npr. zamislite da morate napisati neki tekst i protom ne razmišljate o sadržaju, već o tome koje slovo morate napisati iza slova 'p' kako biste napisali riječ - posao. Nezamislivo, zar ne?

Ako tijekom važnog sastanka u vašoj glavi dominiraju napomene i natuknice, a pritom ste podjednako opterećeni mislima da cijelo vrijeme svjesno morate kontrolirati svoj govor tijela, to znači da usporavate svoju radnu memoriju. Ako vam u tom trenutku klijent postavi pitanje 'zablokirat' ćete, čak i ako je odgovor na pitanje jednostavan!

'Strah od stereotipa'

Ovja problem izravno utječe na samopouzdanje. Strah od stereotipa ponekad se naziva i ¨prijetnja identitetu' jer jedan dio naše osobnosti postaje ¨nedorastao' zadatku. Jednom kada se taj problem aktivira, naša izvedba postaje lošija nego inače.

Npr. žene koje rješavaju testove iz područja spacijalne inteligencije (snalaženje u prostoru), ostvarit će lošije rezultate, ako im je rečeno da žene općenito postižu lošije rezultate u tim testovima. (M.M.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.