Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

„Čekajte malo, to nije bio dogovor!“

Što učiniti kada posao, koji ste dobili, ne odgovara onome što su vam rekli na razgovoru za posao? Treba li odmah pobjeći, prilagoditi se ili pregovarati?

„Čekajte malo, to nije bio dogovor!“

Marko je voditelj za odnose s javnošću i nedavno je promijenio posao. Trebao je postati šef marketinškog tima. Prije nego što je dobio posao, Marko je s budućim poslodavcem razgovarao o prirodi svog novog posla i uvjetima rada - bio je upoznat sa svim detaljima posla i pristao je na sve uvjete.

Nakon 40 dana shvatio je da njegov posao ne odgovara obećanim uvjetima! Umjesto na kreativnim, Marko radi na administrativnim poslovima i postoje ozbiljne naznake da je ovo trajno rješenje njegovog statusa. Kao da to nije dovoljno, doznao je da tvrtka prolazi kroz restrukturiranje i da će uslijediti mnoge značajne promjene, pa tako i promjene menadžmenta. Nezadovoljan je, osjeća se prevareno i kao da je upao u zamku iz koje ne može pobjeći. Naime, strah ga je promijeniti posao ovako rano.

Kako sam mogao tako pogriješiti?

Ako se nalazite u sličnoj situaciji morate znati da niste vi krivi. Postoje poslodavci koji vam na razgovoru za posao neće otkriti baš sve detalje – niste mogli znati da opisani radni uvjeti ne odgovaraju stvarnosti.

1) Na pragu promjena

Kada tvrtka dobiva novi menadžment javljaju se mnoga otvorena pitanja. Za vas to može biti podjednako loše koliko i dobro. Loše je što vlada kaos i trebat će neko vrijeme da se tvrtka vrati u rutinu. U tom periodu može se dogoditi da nećete raditi posao koji ste prihvatili već nešto drugo.

Dobra vijest: ovo je nova situacija za vas, ali i za ostale zaposlenike, što vas na neki način 'izjednačava'. To vam može otvoriti nove mogućnosti, možda čak i bolje od onih koje ste definirali na razgovoru za posao.

2) Želite zanimljiviji posao? Prvo dokažite da znate raditi ovaj.

Stvari možda nisu krenule kako treba, ali još se uvijek mogu popraviti. Kako biste dobili zanimljivije zadatke, pokažite da se znate nositi s postojećima. Na taj način možete napredovati do svoje željene pozicije, koja vam je obećana tijekom razgovora. Čak i ako vam se ne sviđaju dodijeljeni zadaci, nemojte to pokazati.

3) Želite promijeniti posao? Pričekajte barem godinu dana.

Ovo nije pat pozicija, kako vam trenutno možda čini. Svaki novi posao prilika je za učenje i usavršavanje – nemojte to olako odbaciti. Strpite se barem godinu dana, a u međuvremenu obavljajte svoj posao najbolje što možete.

Dajte si priliku: možda vam se posao s vremenom svidi. Sama priroda posla možda i nije ono što ste očekivali, ali ako imate odličan odnos s kolegama i dobrog poslodavca, to je velika stvar. Nije sve u prirodi posla. (M.M.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.