Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Žene svoj rad prezentiraju drugačije od muškaraca

Muškarci i žene prezentiraju svoje poslovne rezultate na potpuno drugačiji način. Čak i ako su u pitanju ista postignuća, razlika u prezentaciji jednoj će osobi priskrbiti promaknuće, a drugoj – ne!

Žene svoj rad prezentiraju drugačije od muškaraca

Recimo da ste marljivo radili tijekom prošle godine i postigli odlične rezultate. Vaše strategije povećale su prodaju za 20% i pozvani ste na razgovor radi promaknuća.

Na razgovor odlazite dobro pripremljeni: govorit ćete o brojkama koje potvrđuju da su vaši napori urodili plodom. Vaši rezultati bolji su od vašeg glavnog konkurenta, kolege koji pretendira na isto radno mjesto. Uzmemo li u obzir tu činjenicu, jeste li zaista sigurni da ćete vi dobiti promaknuće? Možda i nećete.

Odlično ste odradili posao – jesu li i drugi toga svjesni?

Columbia University Business School provela je zanimljivo istraživanje na  M.B.A. studentima. Studentima je rečeno da će dobiti 50 dolara, ako budu iskreni i uvjerljivi.

Studenti su prvo morali riješiti testove, a zatim prezentirati svoje rezultate. Dobra je vijest što su muškarci i žene postigli podjednako dobre rezultate. Loša? U usmenoj prezentaciji rezultata došlo je do drastičnih razlika.

Muškarci su bolji u samopromociji

Muški ispitanici nenamjerno i nesvjesno svoja su postignuća (rezultate) uvećali za 30.5%. Žene? Za svega 14.4%.

Dok muškarci svojim postignućima pridaju veće značenje, čini se kako su žene skromnije ili čak umanjuju svoje zasluge. Zašto? Stručnjaci nagađaju kako žene isticanje svojih poslovnih rezultata smatraju hvalisanjem, a to im je antipatično. Pritom zaboravljaju da iznošenje istinitih podataka nije hvalisanje.

Uzimaju li HR stručnjaci i menadžment ovu činjenicu u obzir prilikom zapošljavanja ili donošenja odluke o promaknuću?

Skromnost se skupo plaća

Što se događa, ako se za određeno radno mjesto natječete s nekim tko će bolje od vas prezentirati svoja postignuća? Vrlo vjerojatno izgubit ćete priliku za promaknuće.

Kako se boriti protiv onih koji uveličavaju svoja postignuća? Jednostavno, činjenicama. Natjecanje za određeno radno mjesto je borba i na nju morate biti spremni. Budite jasni, konkretni i iznosite točne podatke. Umjesto „povaćala sam promet za otprilike 20%“ recite „konkretno, povećala sam promet za 19.8%“.

Preciznost je upečatljiva. Ako se vaš konkurent poslužio prvom rečenicom, ostavit će lošiji dojam unatoč isticanju većeg postotka.

Smatrate da možete unijeti dodatne pozitivne promjene u poslovanje tvrtke? Recite to naglas. Ako imate u planu zaista konkretne projekte, nije riječ o pretjerivanju ili hvalisanju. Ponekad svoje vrline moramo isticati sami, ako želimo biti primjećeni. Ne morate biti glavni hvalisavac, ali vrijeme je da shvatite kako skromnost u poslu nije vrlina, ako iza vas stoje odlični rezultati. (M.M.)

Izvor: All Business   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.