Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvatske poduzetnice hrabro odolijevaju krizi

Poduzetništvo u Hrvatskoj prolazi kroz krizno razdoblje, a uloga žena poduzetnica oduvijek je bila teška. Možda baš zato, hrvatske poduzetnice hrabro odolijevaju izazovima krize.

Hrvatske poduzetnice hrabro odolijevaju krizi

Žena u poslovnom svijetu nema mnogo, ali one koje postoje vode stabilne poslove i osiguravaju plaću za više od 100 000 ljudi. Od 2002. godine do danas broj poduzetnica u Hrvatskoj značajno raste, ali njihova zastupljenost u ‘biznisu’ još je uvijek mala u odnosu na stvarne potencijale.

O poticanju poduzetnica i razvoju ženskog poduzetništva u Hrvatskoj razgovaramo s Jadrankom Radovanić, predsjednicom Udruge KRUG te predsjednicom HGK Županijske komore u Splitu.

MP: Predsjednica ste Udruge hrvatskih poslovnih žena KRUG – čime se točno Udruga bavi?

KRUG je udruga hrvatskih poslovnih žena koja radi na poboljšanju njihova položaja u društvu, poticanjem ženskog poduzetništva, razvijanjem poslovne kulture i etike u poslovanju.

Krug je nevladina i neprofitna organizacija, koju je 1995. godine osnovala skupina hrvatskih poslovnih žena, poduzetnica i menadžerica. Za ime i zaštitni znak Udruge izabran je Krug, jer kao simbol savršenog jedinstva i suradnje najbolje predstavlja njene zadatke – djelatno povezivanje i zajednička nastojanja prema poboljšanju položaja žena, kako u poslovnom tako i u obiteljskom okružju.

Aktivnosti Kruga su edukacija i umrežavanje poslovnih žena, upoznavanje javnosti s njihovim postignućima, djelovanje prema javnim organizacijama i institucijama, te povezivanje sa srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu.

Krug nije politička organizacija i nije osnovan kako bi predstavljao samo žene. 'Kružice' žele svoje ciljeve ispunjavati zajedno sa svojim muškim kolegama. Mi podržavamo promociju sposobnih, vrijednih, odlučnih i etičnih poslovnih ljudi, a osobito poslovnih žena, čiji velik potencijal nije prepoznat ili nije dovoljno cijenjen u postojećem okružju.

MP: Tko su vaši članovi – mogu li to biti samo poduzetnice ili nezaposlene/zaposlene žene koje jednoga dana žele pokrenuti vlastiti posao?

Članice Udruge su poslovne žene, poduzetnice, menadžerice. Prema statutu Udruge, u redovito članstvo Kruga mogu biti primljene sve fizičke osobe – žene, državljanke Republike Hrvatske, koje su aktivno uključene u poslovna kretanja u Hrvatskoj i svijetu, a uz preporuke dviju redovitih članica te potvrdu Izvršnog odbora. Članstvo je dobrovoljno a redovite članice plaćaju godišnju članarinu.

Krug danas ima 200-tinjak članica u svojoj središnjici u Zagrebu te ograncima Split, Rijeka, Pula, Osijek, Virovitica, Dubrovnik i Zagreb.

MP: Koliki je udio žena u hrvatskom poduzetništvu ??? Ii kako se ta brojka kretala unatrag nekoliko godina?

Od 2002. godine, kada je po prvi put izrađena baza podataka žena u poduzetništvu, do danas broj poduzetnica se znatno povećao. Poduzetnice su 2002. godine činile 13% ukupnog broja poduzetnika i sa 6,5% u ukupnim prihodima. Udio tvrtki u kojima su žene vlasnice ili većinske vlasnice do 2008. godine gotovo se udvostručio te iznosio preko 24% što je i slučaj s udjelom u ukupnom prihodu, koji je bio 11%.

Nakon ovog perioda rasta došlo je do stagnacije, što pripisujemo utjecaju krize. Inače bismo, najvjerojatnije, mogli očekivati nastavak rasta. Kriza je pogodila žene u poduzetništvu istim intenzitetom kao i ostale subjekte no one se nisu pokazale „osjetljivijima“. U 2010. u ukupnom broju poduzetnika zabilježeno je 22,5% poduzetnica, koje su ostvarile nešto više od 10% ukupnog prihoda a upošljavaju 102.695 zaposlenih.

Navedeni podaci odnose se na trgovačka društva a uzmemo li u obzir i obrte slobodno ih možemo udvostručiti.

MP: Kakva je struktura ‘ženskog poduzetništva’ u Hrvatskoj: u kojim sektorima ili gospodarskim granama prevladavaju poduzetnice te kakva je struktura njihovih tvrtki?

Žene u poduzetništvu, kako prema broju subjekata tako i prema broju zaposlenih, koncentrirane su u djelatnost trgovine, slijedi  poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge, dok je znatan broj poduzetnica i u prerađivačkoj industriji.

Gledajući ukupan broj subjekata, prema dostupnim podacima, odnos obrta i trgovačkih društava je otprilike pola-pola. Prevladavaju male i srednje tvrtke s prosječno 5 zaposlenih u posljednjih nekoliko godina.

MP: Koja su najčešća pitanja članova Udruge: koje dileme poduzetnice najviše muče, kakva pitanja najčešće postavljaju, postoje li problemi s kojima se susreću na tržištu rada?

Kroz aktivnosti KRUG-a želimo pomoći svim poslovnim ženama i njihovom okružju kako bi učinile sve što mogu za unapređenje hrvatskog gospodarstva i promociju primjerene poslovne kulture, morala i suradnje.

Neke od aktualnih tema kojima se bavimo  su:

  • - projekt „Poduzetnica – to mogu biti i ja“, namijenjen nezaposlenim ženama koje se žele otisnuti u poduzetničke vode
  • - briga o djeci i kreiranje boljih uvjeta za mlade, izgradnja infrastrukture (vrtići, cjelodnevni boravak u školama)
  • - uređivanje financijskog tržišta, rješavanje problema nelikvidnost
  • - umrežavanje poduzetnica i kroz to stvaranje međusobnog POVJERENJA
  • - etički kodeks ponašanja i društveno odgovorno poslovanje.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.