Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izbjegnite 10 najvećih grešaka u životopisu

Vrlo je lako napraviti greške u životopisu, a iznimno je teško popraviti štetu jednom kada poslodavac dobije takav životopis.

Izbjegnite 10 najvećih grešaka u životopisu

Stoga je prevencija ključna, bilo da pišete svoj prvi životopis ili dotjerujete postojeći. Donosimo popis najčešćih grešaka i upute kako ih izbjeći.

1. Tipfeleri i gramatičke greške

Vaš životopis mora biti gramatički savršen. Ako nije poslodavac će steći loš dojam o vama i zaključiti "Ova osoba ne zna pisati" ili "Ovoj osobi očito nije stalo do posla".

2. Nedostatak detalja

Poslodavcima mora biti jasno što ste radili i postigli. Na primjer:

a) Radio sa zaposlenicima u restoranu

b) Regrutirao, zapošljavao, obučavao i nadgledao više od 20 osoba u restoranu s godišnjim prihodom od 10 milijuna kuna.

Obje ove rečenice opisuju istu osobu, no detalji iz primjera b) će prije zaokupiti pažnju poslodavca.

3. Isti životopis za sve poslodavce

Ako pokušate napraviti jedan životopis koji ćete moći slati svim poslodavcima, vrlo je vjerojatno da ćete dobiti nešto što će poslodavci bacati u koš za smeće. Poslodavci žele da napravite životopis posebno za njih. Očekuju da jasno pokažete zašto i kako biste se uklopili na poziciju u specifičnoj organizaciji.

4. Isticanje dužnosti umjesto postignuća

Lako je ući u zamku i samo početi nabrajati dužnosti koje ste obavljali. Na primjer:

  • Prisustvovao sastancima i vodio bilješke
  • Svakodnevno radio s djecom u vrtiću
  • Vodio brigu o dokumentaciji odjela

Poslodavci, međutim, ne mare mnogo za to što ste radili, već ih zanima što ste postigli u svojim različitim aktivnostima. Oni traže izjave kao što su:

  • Na laptopu bilježio zaključke s tjednih sastanaka i spremao ih u Microsoft Word dokumentu za buduću upotrebu unutar organizacije
  • Razvio tri dnevne aktivnosti za predškolsku djecu i pripremao ih za 10-minutnu predstavu za blagdane
  • Reorganizirao 10-godišnju arhivu odjela, kako bi zaposlenici mogli lakše doći do potrebnih dokumenata

5. Predugo ili prekratko

Nasuprot onome što ste možda čuli, nema pravih pravila što se tiče duljine životopisa. Zašto? Zato što oni koji ih čitaju imaju različita očekivanja što se toga tiče. To, naravno, ne znači da biste sada trebali početi slati životopise napisane na pet stranica. Općenito, trebali biste se ograničiti na dvije stranice. No, ne morate koristiti dvije stranice ako mislite da bi i jedna bila dovoljna. S druge strane, nemojte izostavljati važne podatke iz svog životopisa jednostavno zato da ga sažmete i da sve stane na jednu stranicu.

6. Nejasni karijerni ciljevi

Poslodavci zaista čitaju vaše karijerne ciljeve, ali često nailaze na nejasne izjave kao što je: "Tražim izazovnu poziciju koja nudi mogućnosti za profesionalni razvoj". Ponudite poslodavcima više detalja i što je još važnije nešto što je usmjereno na njihove potrebe kao i na vaše. Na primjer: "Tražim izazovnu početničku poziciju u marketingu neprofitnih organizacija koja će doprinijeti razvoju mojih postojećih  vještina i iskustvu".

7. Pasiv

Izbjegavajte koristiti fraze kao što su: "Odgovoran za:…". Umjesto toga koristite rečenice u aktivu: "Rješavao pitanja korisnika kao dio IT korisničke podrške za 4.000 studenata i osoblja sveučilišta".

8. Nedostatak važnih informacija

Možda ćete misliti da nije važno navesti poslove koje ste radili tijekom školovanja kako biste zaradili džeparac. Uobičajeno je, međutim, da su 'meke' vještine koje ste stekli iz tih iskustava (npr. radna etika, upravljanje vremenom) važnije poslodavcima nego što biste mislili.

9. Izgled

Ako je vaš životopis natrpan tekstom u pet različitih fontova, vjerojatnije je da će kod poslodavca izazvati glavobolju umjesto oduševljenja. Stoga, pokažite životopis nekoliko ljudi prije no što ga pošaljete. Sviđa li im se kako izgleda? Ako ne, mijenjajte ga.

10. Netočne informacije za kontakt

Životopis vam može biti savršen, ali ako navedete krivi broj telefona nećete moći dobiti posao jednostavno jer vas poslodavac neće moći kontaktirati. Stoga ponovno provjerite sve važne dijelove životopisa prije nego što ga šaljete. 

Izvor: Monster.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.