Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako odgovarati na razgovoru za posao

Vaša karijera ovisi o tome…

Kako odgovarati na razgovoru za posao

Iako postoji mnogo tekstova i savjeta na temu: kako odgovoriti na pitanja postavljena na razgovoru za posao, univerzalnih točnih odgovora - nema. Vi sami najbolje znate što želite istaknuti, koje su vaše prednosti, kakvo je vaše radno iskustvo i zbog čega ste se uopće prijavili baš na ovaj konkretan oglas.

Stoga vam u nastavku ne donosimo 'instant' odgovore već smjernice na temelju kojih možete kreirati svoje odgovore na način kako to najbolje odgovara vama i vašem dosadašnjem iskustvu. 

„Recite mi nešto o sebi…“

Vaš odgovor mora sadržavati što više informacija o vašim poslovnim vještinama, a ne o vašem privatnom životu. Govorite o rastu/razvoju svoje karijere, što ste naučili na prethodnim poslovima ili koliko ste dodatnih sati odradili angažirajući se oko projekata/zadataka koji su bili od velikog značenja za poslovanje vašeg bivšeg poslodavca. Posebno istaknite svoje organizacijske sposobnosti, vođenje timova i sl.

„Koje su vaše prednosti?“

Ako zaista volite izazove i jako ste organizirni, riječ je o poželjnim prednostima, neovisno o vrsti posla. Možete istaknuti svoju sposobnost pronalaženja originalnih rješenja na postavljene probleme. Istaknite svoje kvalitete na konkretnim primjerima – oni su uvijek poželjni.

„Koje su vaše slabosti?“

Ovo je teško pitanje, a uvriježeno je mišljenje da treba istaknuti 'mane' koje su zapravo 'vrline'. Uostalom, tko bi htio zaposliti čovjeka koji iskreno priznaje da je temperamentan ili lijen? Možete reći da nemate strpljenja za ljude koji ne odrade svoj dio posla na vrijeme, ali napomenite da ne ulazite u konflikte zbog toga.

„Imate li vi kakvih pitanja o nama, našoj tvrtki?“

Ako ste bili koncentrirani na razgovoru za posao i odradili svoju 'domaću zadaću' (informirali se o tvrtki u koju dolazite na razgovor), odgovor na ovo pitanje ne bi trebao biti težak. Ovo je dobra prililka da postavite pitanje o nekim specifičnostima poslovanja, proizvodima i sl. Ovo nije vrijeme za pitanja o plaći, ali zato možete zatražiti informacije o mogućnostima dodatnog usavršavanja, radnoj sredini, broju zaposlenih u vašem (potencijalnom budućem) odjelu, uredu i sl.

“Gdje se vidite za 5/10 godina?“

Na ovo pitanje morate odgovoriti oprezno. Ne želite ostaviti dojam kako je ovaj poslodavac samo 'usputna stepenica' na vašem putu do uspjeha. Postoje li kakve visoko pozicionirane funkcije u ovoj tvrtki, do kojih biste željeli napredovati?

Malo je poslodavaca kod kojih ljudi danas rade dulje od 5/10 godina i poslodavci su toga svjesni. Ipak, ne žele da im to kažete prije nego što vas uopće zaposle.

„Kakve vještine posjedujete, a mogle bi biti korisne našoj tvrtki?“

Ako ne posjedujete vještine koje bi bile potrebne baš ovom konkretnom poslodavcu, istaknite one koje bi mogle biti 'univerzalno poželjne'. Npr. vaša organiziranost i sposobnost planiranja dugoročnih projekata, rješavanje kompleksnih poslovnih problema, sposobnost sudjelovanja u timskim projektima/zadacima.

Ovdje možete istaknuti i svoju sposobnost brzog učenja te prilagodbe novoj situaciji. Pripremite i konkretne primjere, za slučaj da poslodavac zatraži konkretnije informacije o vašim vještinama.

„Zašto ste napustili bivši posao?“

Koliko god se činilo nepoštenim, ovo nije trenutak za negativne komentare o bivšem poslu ili poslodavcu. Uvijek možete objasniti svoj odlazak bez straha da će vas to etiketirati kao 'problematičnog' zaposlenika ili prikazati vašeg bivšeg poslodavca u negativnom svjetlu.

Možete govoriti o nedostatku mogućnosti za napredovanje, kako se opis vašeg posla promijenio do mjere da se više ne uklapa u vaše planove o razvoju vlastite karijere, da vam više odgovara lokacija ovog poslodavca u odnosu na bivšeg…

Uz sve ovo, možete dodati da tražite posao s više izazova ili bilo kakve druge argumente koji ne povlače pitanje nečije osobnosti ili konflikte. Ako ste dobili otkaz kao tehnološki višak, možete istaknuti i to jer krivica nije na vama.

Ipak, što god odlučili odgovoriti, nemojte lagati. Ako ne možete reći ništa dobro o svom bivšem poslodavcu, nemojte reći ništa. To nije uvijek fer, ali može vam se 'obiti o glavu'. (M.M.)

Izvor: Job Openings    

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.