Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Razgovor za posao: pokažite entuzijazam

Želja. Samopouzdanje. Entuzijazam. Ovo su kvalitete koje poslodavci traže i koje će vas istaknuti u ‘moru’ kandidata.

Razgovor za posao: pokažite entuzijazam

Mnogi kandidati na razgovoru za posao ne žele pokazati svoje ushićenje i želju za dobivanjem posla, jer se boje da će ostaviti dojam 'očajnika'. Osim toga, smatra se kako takav oblik komunikacije nije uobičajen (ili je rezerviran za neka druga poslovna podneblja). Sve su ovo predrasude koje vas mogu ‘koštati’ radnog mjesta.  

Teško je biti sretan? 

Razumljivo, strah od razgovora i 'trema' mogu 'pojesti' i najveće optimiste. No jednom kada razgovor za posao krene, svaki poslodavac od kandidata očekuje optimizam i iskrenu želju. Zvuči jednostavno, a ipak, brojni poslodavci ističu kako je takvih kandidata - malo. Većina ljudi (nesvjesno) ostavlja dojam da im nedostaje entuzijazma i interesa.

Iako će mnogi reći kako u teškim ekonomskim okolnostima nije tako jednostavno ‘namontirati’ smješak na lice i pokazivati oduševljenje, pokušajte se zamisliti na mjestu osobe koja vas intervjuira. Zar biste zaista, kao poslodavac, htjeli zaposliti nekog tko je namrgođen i ne zna argumentirati zašto bi htio raditi za vas? I poslodavci su ljudi. Svatko od njih svjestan je da ste ovdje zato jer želite zarađivati (i nastaviti s otplatom kredita), ali to želi svaki kandidat, po tome niste specifični. Morate pokazati nešto ‘više’, ako se želite izboriti za ovo radno mjesto: volju i entuzijazam.

Kako se istaknuti kao prava osoba za ovaj posao?

Za početak, možete preuzeti inicijativu i razgovor za posao započeti neformalnim uvodom, kako biste poslodavcu pokazali da ste ljubazni i komunikativni. Vjerojatno je i on pomalo nervozan jer mora razgovarati s puno nepoznatih ljudi. Možda čak i nije tip osobe koja voli postavljati puno zahtjevnih pitanja (što se od njega u ovom trenutku očekuje). Uvodno, uvijek možete prokušati dobar stari britanski recept I prokomentirati vrijeme (neobične vremenske prilike posljednjih godina idu vam u prilog, osim toga, to je neutralna tema o kojoj zaista svatko ima što za reći).

Ocijenite sami kada je prikladno sugovorniku uputiti smiješak: razgovori za posao sami po sebi prilično su dosadni – poslodavac i posloprimac moraju obostranu ulagati trud kako bi cijelu priču učinili zanimljivom te ugodnim profesionalnim iskustvom. Mala doza zdravog humora može vas oboje opustiti i razgovor učiniti kvalitetnijim. Vaš govor tijela, izraz lica i boja glasa trebali bi sugovorniku slati poruku da ste sigurni u sebe, dobre volje i optimistični.

Gledajte sugovornika u oči, gestikulirajte, ali nemojte se vrpoljiti, izbjegavati kontakt očima ili lomiti prste. Pokušajte sjediti mirno i uspravno, a istovremeno tako da se i sami osjećate ugodno.  

Kada pričate o svojim postignućima ili dosadašnjem radnom iskustvu, pokažite da ste ponosni na sve što ste postigli do sada. Poslodavac traži kandidata koji će pokazati snagu i pozitivnu energiju.

Kada razgovarate o samoj tvrtki i poslu za koji ste se prijavili, nemojte pokazati sumnjičavost ili nesigurnost u glasu. Pokažite da ste zainteresirani. Npr. “Prema onome što sam imao priliku doznati, otvoreni ste prema novim idejama i na taj način pojedincima dajete mogućnost profesionalnog razvoja.” Zvuči bolje od “Dosta sam čitao o problemima u vašoj industriji.”

Osim zainteresiranosti dobro je pokazati volju za učenjem. Koliko god imali radnog iskustva, uvijek možete naučiti nešto novo. Drugim riječima, pokažite poslodavcu da ste kompetentni, ali da ste uvijek spremni na dodatna usavršavanja.

Prilagodite se svom sugovorniku

Ako je on prijateljski raspoložen i komunikativan, pokažite iste kvalitete. Ako je sugovornik prilično šutljiv i dosta analizira, usporite tempo i dajte mu vremena da ‘procesuira’ odgovore koje ste mu dali.

Pokušajte procijeniti kada treba ‘stati’ tj. jeste li u svom odgovoru već dali dovoljno informacija. Opširni odgovori dosadni su i zamorni. Ponekad nije loše pitati: “Želite li možda čuti više detalja?” Pokažite želju za iznošenjem kvalitetnih argumenata, pokažite da znate preuzeti odgovornost i da ste osoba koja je spremna uložiti dodatni trud.

To najbolje možete dočarati isticanjem konkrentih primjera iz prošlosti (na prethodnim radnim mjestima). Npr. “Projekt je bio zahtjevan i tražio je dosta prekovremenog rada, ali konačan rezultat bio je vrijedan toga.” (M.M.)

Izvor: Joan Lloyd

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.