Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Elena Cvjetković: Preporuke, (ne)etičnost i nezgodne situacije

MojCoach odgovara na pitanja. Problemi s traženjem posla dok radite na drugom radnom mjestu nisu zanemarivi: proučite ovu zanimljivu situaciju.

Elena Cvjetković: Preporuke, (ne)etičnost i nezgodne situacije

Preporuke, koje bi trebale dobro poslužiti kandidatima kao verifikacija njihovih kompetencija od strane potencijalnog poslodavca, zaista mogu postati noćna mora kad se ne aktiviraju na etički prihvatljiv način, odgovoran  prema osobi koja je preporuke navela.

No, pokušajmo to sagledati iz realne situacije jednog posloprimca koji pita:

„Radim u stalnom radnom odnosu, no ipak sam se odlučio javiti na zanimljiv natječaj. Ima li potencijalni poslodavac pravo zvati mog sadašnjeg poslodavca i pitati ga za preporuku? Postoje li nekakva „pravila igre“, pravilnici ili slično koji to brane? Doveden sam u vrlo nezgodnu situaciju…“

Rekla bih, životopis s navedenim radnim mjestima, tvrtkama i opisom rada je kronološka lista karijernog puta.

Preporuke su sasvim drugi par rukava, u većini slučajeva dostavljaju se na upit (na višoj razini selekcijskog postupka). Činjenica da ste u popisu preporuka naveli tvrtke, imena i prezimena i kontakte osoba koje Vas mogu preporučiti je i Vaša pismena suglasnost da poslodavac upravo to i učini.

Ukoliko niste izrijekom naveli trenutnog poslodavca kao osobu koja daje preporuku, u odvojenoj formi od životopisa, poslodavac kojem ste se javili na natječaj grubo je povrijedio etičan pristup procesu zapošljavanja.

Vama u situaciji u kojoj se sad nalazite to je već itekako jasno, no nažalost, ne možete puno učiniti, osim nastojati „sanirati štetu“.  Vjerujem da Vaš sadašnji poslodavac, kod kojeg ostvarujete ugovor o radu na neodređeno vrijeme nije sretan nastalom situacijom, najblaže rečeno. Predlažem da promislite o razlozima zbog kojih ste se javili na natječaj o kojem govorite, sumirate elemente koje biste željeli ostvariti, izdvojite one koji su realni kod sadašnjeg poslodavca i otvoreno razgovarate o nastaloj situaciji, jasno i argumentirano iznoseći svoja karijerna očekivanja, kao i koristi koje sadašnji poslodavac može time ostvariti, te se jasno i nedvosmisleno ogradite od krajnje neetičnog poteza. Drugim riječima, pokušate svoj početni minus u ovoj situaciji pretvoriti u obostrani plus. Naglasak je na obostrani…

 Da, to što je netko zvao (bez Vašeg odobrenja) nije etično, da, Vi ste dovedeni u nezgodnu situaciju, no to puno govori i o tvrtki kojoj ste poslali molbu, zar ne? Imaju li etički kodeks? Možemo pretpostaviti – ne, sudeći po ponašanju, ali to ste mogli i sami provjeriti prije slanja molbe. Tvrtka Selectio, na primjer, jasno kaže u svom etičkom kodeksu: „Provjeru preporuka radimo u dogovoru s kandidatima, kako ne bi ugrozili njihov profesionalni i osobni integritet.“ Znam da većina tvrtki nema ovako fino izražen pristup u procesu zapošljavanja, no vjerujem da se pažljivim prikupljanjem informacija o potencijalnom poslodavcu može doći do informacije koje ukazuju na etično/neetično ponašanje, kako u poslovanju, tako i u odnosu prema ljudima. Nažalost, nema zakona koji to brani, ali samim ovim činom taj poslodavac jako i trajno šteti svom ugledu: vjerujem da tu priču nećete zadržati samo za sebe, niti ikad više pozitivno gledati na to što ta tvrtka radi.

S druge strane, „obucimo cipele“ sadašnjeg poslodavca: je li etično od zaposlenika da „šalje okolo molbe“, a da nije niti pokušao doći do nekog rješenja unutar tvrtke u kojoj je sada?

Okrenimo priču pa to pogledajmo, za kraj, još i ovako: i Vi ste iz ove situacije nešto naučili: prije prijave za radno mjesto potrebno je dobro proučiti potencijalnog poslodavca, ne samo pročitati oglas ili nabrzinu „prosurfati“ web stranice. Osim javno raspoloživih informacija, networking je značajan izvor „nepisanih“ informacija, dojmova sadašnjih i bivših radnika, kupaca, dobavljača, korisnika usluga i tako dalje. Upravo zato uvijek kažem da je „posao traženja posla – ozbiljan posao“. I pasiv u rečenici „doveden sam u nezgodnu situaciju“ izrecite na drugi način: „doveo sam se u nezgodnu situaciju“ (preuzmite svoj dio odgovornosti), pa onda i proaktivno osmislite najbolji pristup kojim ćete „popraviti štetu“.

Odlučite li se ipak za promjenu radnog mjesta, vjerujem da ćete, svaki sljedeći put kad napišete molbu potencijalnom poslodavcu, puno pažljivije štititi svoj osobni i profesionalni integritet.

 

 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.