Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Spriječite izgaranje zaposlenika i nagradite najbolje

Zbog današnje ekonomske situacije poslodavci traže sve više, a zaposlenici nude ili mogu sve manje. No, postoji način kako spriječiti najbolje zaposlenike da 'puknu' – prepoznavanjem i nagrađivanjem.

Spriječite izgaranje zaposlenika i nagradite najbolje

Zvuči jednostavno, no tek mali broj poslodavaca to zaista i radi. Proces se naziva 'segmentacija' i uključuje prepoznavanje zaposlenika koji imaju najveći utjecaj na rezultate poslovanja tvrtke, te prilagodbu programa razvoja i nagrađivanja njima, kako bi i dalje bili jednako angažirani.

Prema nedavnom američkom istraživanju, iako 71 posto kompanija formalno prepoznaje najbolje i najproduktivnije zaposlenike, samo 28 posto im to i daje do znanja. A samo 44 posto tvrtki kaže da prepoznaju zaposlenike s ključnim vještinama – onima koje tvrtka najviše treba da bi ostala konkurentna u industriji.

"To ostavlja veliki prostor za napredak i smanjenje rizika od toga da najbolji zaposlenici napuste kompaniju. Ako je razlog zbog kojeg ih prepoznajete veće ulaganje u njih, kroz dodatnu obuku ili razvoj vještina, a ta grupa ne zna što se događa, nećete dobiti povrat investicije", kaže Laura Sejen iz njujorške konzultantske tvrtke Towers Watson & Co koja je provela istraživanje.

Na radnim mjestima na kojima je pritisak sve veći, nešto priznanja dobro dođe, no iznenanđujuće, tek mali broj tvrtki ključnim zaposlenicima nudi posebne, njima prilagođene radne aranžmane i ugovore o radu. Mnoge kompanije o tome uopće ne razmišljaju, ili se toga nikako ne prihvaćaju, što se mora promijeniti jer se ekonomska klima neće skoro popraviti, smatra Sejen.

"Mislimo da se može očekivati daljnja nestabilnost i nesigurnost", dodaje. "Poslodavci često kažu: 'Moram paziti kako trošim novac na nagrade i priznanja. Ne mogu svi zaposlenici dobiti sve. Moram biti usredotočen na one segmente koji će pogurati posao naprijed.' Ali mi poslodavci u konačnici ipak ne činimo dovoljno", zaključuje Sejen.

Naime, postoji otpor konceptu ugovora o radu posebno prilagođenih za određene zaposlenike, kaže Sejen, prije svega zato što srednjem menadžmentu nije ugodno objasniti zaposlenicima da će jedino odabrani dobiti, bilo novčanu nagradu, bilo priliku za daljnji razvoj karijere.

Izvor: Workforce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.