Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

4 savjeta kako da nikada ne kasnite

Nitko ne voli kasniti. No, za neke je to redovna, dok je za druge tek povremena, pojava. Bez obzira na razlog, kašnjenje je, prema svim istraživanjima, jedna od najiritantnijih navika, kako u društvu tako i na radnom mjestu.

4 savjeta kako da nikada ne kasnite

Kašnjenje može utjecati na nas kao pojedinca, zaposlenika, tražitelja posla ili prijatelja i često uzrokuje nepotreban stres. Ako vam se često događa pročitajte ova četiri savjeta.

Prepoznajte 'kradljivce vremena'

Svaki trening za upravljanje vremenom počinje prepoznavanjem vaših 'kradljivaca vremena' – onih stvari koje vas odvraćaju ili vam skreću pažnju s onoga što morate obaviti. Za neke će to biti e-mailovi, za druge surfanje po društvenim mrežama, a za treće pauze za kavu… Ponekad je teško priznati što je to što nam odvraća pažnju, jer se može raditi o aktivnosti u kojoj uživamo. No, morate biti oštri prema sebi i shvatiti kako vam 'kradljivci vremena' oduzimaju  dragocjeno vrijeme za obavljanje drugih, važnijih stvari.

Koliko traje vaša rutina

Bilo da se radi o izlasku iz kuće ujutro, pripremi za važan sastanak ili intervju, velike su šanse da mnogi od nas podcjenjuju koliko nam je vremena potrebno da se spremimo. Morate si mjeriti vrijeme i vidjeti koliko traje vaša, na primjer, jutarnja rutina prije odlaska na posao. Možda bi bilo bolje da doručak pripremite i odjeću izglačate večer prije. Ako se pak radi o kašnjenju na sastanke, možda se niste dovoljno dobro pripremili. Potraga za važnim dokumentom, ili životopisom u posljednjim minutama potrošit će mnogo dragocjenog vremena.

Naučite reći ne

Koliko često se spremate nešto raditi ili nekako krenuti, a onda vas netko zaustavi i zamoli za pomoći ili da nešto dovršite. Prečesto! To mogu biti obitelj, prijatelji, kolege ili šef – osjećate se loše ako kažete da ne možete uskočiti, iako ćete zato zakasniti na neku drugu obavezu. Stoga naučite reći NE!

Nemojte se bojati uraniti

Ponekad ne želimo uraniti pa onda pokušavamo tempirati stvari na sekundu, ali to nikada ne ispadne tako. Možda se radi o razgovoru za posao i zbog preuranjenog dolaska ćete morati čekati što će vas uznemiriti? Ili pokušavate na stanicu doći točno na vrijeme kako ne biste morali čekati autobus ili vlak? Dugoročno, isplati se uraniti. Budući da često podcjenjujemo trajanje našeg putovanja ili pripreme, skloni smo im dodati 10 minuta.

Imajte sa sobom nešto što će vam pomoći da vam vrijeme brže protekne – knjigu ili magazin. Dokle god je to nešto u čemu uživate, pomoći će vam kod sprječavanja tjeskobe čekanja.

Izvor: Jobsite

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.