Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Između dvije vatre...

Radno okruženje dovoljno je stresno i bez konstantnog prepucavanja kolega te uredskih spletki. Kako se postaviti? Trebate li se uključiti ili gledati svoja posla?

Između dvije vatre...

Uspješna suradnja s kolegama predstavlja vrhunac umijeća poslovne komunikacije, a ujedno je riječ o bontonu koje je toliko jednostavan da bi trebao biti svima razumljiv. Ipak, nije.

Biti primijećen kao 'prirodni vođa i uspješan posrednik' može podići vaš imidž u tvrtki. No s druge strane, miješanje u uredska prepucavanja može vam se obiti o glavu i stvoriti nepopravljivu štetu vašem odnosu s kolegama, kao i vašoj karijeri. Ipak, ako tenzije uništavaju moral vašeg odjela ili tima te utječu na kvalitetu posla, možda ćete morati nešto poduzeti.

Napetosti na radnom mjestu

Ponekad je humor dobar lijek za trzavice ovakve vrste jer nekome na blaži način možete ukazati na njegovo neprikladno, neproduktivno ili nezrelo ponašanje. Nemojte se dati uvući u 'konfliktni trokut'. U većini slučajeva ipak je najbolje reći „To je problem koji vas dvoje morate međusobno riješiti“ i udaljiti se od tračeva ili niskih udaraca, zlobnih komentara te vječnih žalopojki.

A što ako su problemi takve prirode da bi 'treća strana' zaista mogla pomoći. Je li i vaš slučaj takav? 

Objektivno pristupite konkretnoj situaciji

Jeste li sigurni da ovaj konflikt nema veze s vama? Ako je riječ o sukobu dvije odrasle osobe, a vi niste umiješani, niste autoritet i konflikt ne utječe izravno na vas i kvalitetu vašeg posla, možda ne biste trebali sudjelovati u raspravama. Ignoriranje problema vašim kolegama neće pomoći u rješavanju sukoba, ali je svakako najsigurniji način da ne ugrozite svoju karijeru.

Hoće li vaše uplitanje pomoći ili zakoplicirati stvar?

Inteveriranje u sukob kolega delikatan je potez. Imate li dobre komunikacijske vještine i jeste li dobar posrednik? Upravo o tome ovisit će vaš ugled i kako ćete vi izaći iz situacije u koju ste se odlučili umiješati.

Ako poštujete sukobljene kolege, možete preuzeti na sebe ulogu posrednika. To će biti dobar potez  samo ako ste već poznati kao osoba koja 'sve kaže otvoreno'. Ne smijete zauzimati stranu, morate znati slušati i biti kreativni u rješavanju problema. Najvažnije od svega, morate biti osoba od povjerenja.

Dogovorite 'sastanak pomirenja'

Pozovite sukobljene strane na susret, na neutralnom terenu. To može biti i prostor unutar tvrtke (soba za sastanke). Ako su u pitanju temperamentne osobe, dobra je ideja inicirati susret u kafiću, uz šalicu kave. To će ih odgovoriti od burnih reakcija.

Dobro promislite trebate li se naći s njima nasamo. Možda možete povesti još jednog kolegu od povjerenja, kao promatrača i svjedoka za slučaj da se situacija izmakne kontroli ili ogorčene strane pokušaju vas uvući u raspravu (ili čak zloupotrijebiti vašu dobru volju).

Definirajte pravila

Objasnite sukobljenim kolegama razlog susreta i svoju ulogu u daljnjem razgovoru. Naglasite da niste ovdje kako biste zauzeli stranu, ovo nije debata i nitko vas ne treba uvjeravati u ispravnost svojih stavova. Zamolite svakog od prisutnih kolega da pojedinačno iznese svoje viđenje problema, a drugu stranu da ga pritom ne prekida. Čak i ako se posvađane strane međusobno ne poštuju, svatko mora poštivati ovaj susret i pokušaj mirenja. Napad na nečiju osobnost ili generaliziranje nisu dozvoljeni. Objasnite važnost koncetracije na ovaj konkretan problem, a ne ono što je bilo davno prije toga.

Vrlo je važno da obje strane imaju osjećaj kako su bile saslušane. Izbjegavajte ulogu suca. Budite objektivni, ponovite ključne misli sukobljenih strana – one svima moraju biti jasne (čak i ako nisu prihvatljive). Uvažite osjećaje. „Čini se da te jako smeta što Ivanova izvješća kasne, jer onda tebi ne ostaje dovoljno vremena za uvrštavanje tih podataka u prezentaciju.“

Pronađite zajedničke interese

Umjesto da se bavite optužbama, koncentrirajte se na rješavanje problema. Upotrijebite svo svoje pregovaračko umijeće kako biste postigli prijedlog s kojim će se svi složiti. Vaš je cilj doseći onu najvišu točku u kojoj će se sukobljene strane uspjeti složiti. To će zahtijevati kompromise, zato je važno prvo saslušati argumente obje strane.

Kada je vrijeme za povlačenje

Naravno, ovo o čemu smo govorili gotovo je idealno rješenje problema. Ponekad se može dogoditi da sukob eskalira do točke kada više nije moguće smireno razgovarati. Najavite kratki 'predah' od rasprave. Možda ustanovite kako rješavanje ovog problema nadilazi vaše mogućnosti i kako je vrijeme da o problemu obavijestite svoje nadređene. Takva odluka uopće nije loše i ne morate se zbog nje smatrati 'tužibabom', ali svakako obavijestite sukobljene strane o svojoj namjeri. U suprotnom, neće biti teško ustanoviti tko je nadređenog obavijestio o problemu, a tada ćete zaista s pravom biti proglašeni 'krticom', 'cinkarošem' i tome slično.

Izlaganje problema nadređenom

Zamolite svog nadređenog za sastanak. Idealno je ako je to stručnjak za ljudske resurse, a u nedostatku njega može biti i voditelj odjela ili direktor. Kako ne biste ostavili dojam 'tužibabe', objasnite nadređenom kako je riječ o sukobu koji se počeo ozbiljno odražavati na produktivnost, radnu atmosferu i moral ostalih zaposlenika. Ako vaš nadređeni nije osoba kojoj bi se dalo slušati o ovakvim razmiricama, uvredama i povrijeđenom egu, objasnite mu da ste sami pokušali izmiriti sukobljene strane i da ste došli po savjet.

Očuvajte svoju profesionalnost

Ako sukobljenim kolegama niste najavili svoju namjeru da u cijelu priču uključite nadređenog, nemojte ni pomišljati na razgovor s njim. Ako je sukob toliko ozbiljan, kad-tad doprijeti će do nadređenog. Bolje je da od sukobljenih strana čuje za vaš pokušaj rješavanja situacije, nego od vas. Ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo i kolege, koje ste pokušali pomiriti, to će sigurno cijeniti.

Mislite na svoju karijeru

Nitko ne želi biti upleten u uredske sukobe, ali možda se isplati riskirati, ako konflikt zaista ozbiljno narušava radnu atmosferu. Sukobljene strane mogle bi vam biti zahvalne na inicijativi. S druge strane, postoji opasnost da i vas uvuku u sukob, stoga dobro promislite o tome u što se upuštate.

Prije nego što obučete svoje odijelo 'superheroja' i pokušate 'spasiti svijet', budite sigurni da ste dobro proučili situaciju i da se eventualne posljedice neće odraziti na vašu karijeru. (M.M.)

Izvor: Ask Men

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.