Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Alarm koji šefovima javlja da ste na zahodu

U norveškim call centrima zaposlenici smiju na pauzu samo do osam minuta. „To je čin povrede privatnosti i ljudskih prava“, tvrde njihovi sindikati.

Alarm koji šefovima javlja da ste na zahodu

Šefovi norveških call centara ne moraju brinuti oko pretjerane pauze svojih zaposlenika: nakon što netko provede više od osam minuta na zahodu, s cigaretom u ruci ili je na druge načine odsutan od posla, dobivaju svjetlosni alarm.

Sindikati i inspektori rada tvrde kako je riječ o povredi privatnosti i ljudskih prava. Svaki zaposlenik ima individualne potrebe, a ove mjere oduzimaju zaposlenicima osnovne ljudske slobode“, tvrdi Datatilsynet, norveška organizacija za zaštitu privatnosti.

Predstavnici call centara  tvrdi kako su se htjeli osigurati da zaposlenici uspijevaju odgovoriti na sve pozive, no sada će ponovno razmotriti tu praksu zbog javnog napada.

To je posljednji primjer praćenja zaposlenika i njihovih odlaska na toalet u Norveškoj. Prošle godine, jedna tvrtka dobila je prijavu zato jer su njezine radnice morale nositi posebne crvene narukvice tijekom menstruacije.

Druge tvrtke imale su listu posjetitelja za toalet u koje su se upisivali sami zaposlenici dok su druge koristile elektroničke kartice, a norveški pučki pravobranitelj proglasio je takve radnje jasnom povredom privatnosti, posebice kad je riječ o ženama i njihovim menstrualnim periodima. (M.D.)

Izvor: Telegraph

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.