Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uz pozitivan stav i najveća prepreka postaje mala

“Ako si sigurna u to što radiš i voliš svoj posao, teško da te može neka predrasuda jako pogoditi. Jednostavno se nasmiješiš i ideš dalje…”

Uz pozitivan stav i najveća prepreka postaje mala

Hrvatske poduzetnice vode stabilne poslove i osiguravaju plaću za više od 100.000 ljudi. Od 2002. godine kada je prvi put izrađena baza podataka žena u poduzetništvu, do danas, broj poduzetnica znatno se povećao. Ipak, zastupljenost žena u poduzetništvu još je uvijek mala u odnosu na stvarne potencijale.

Udruga hrvatskih poslovnih žena KRUG*, kroz poticanje poduzetništva te razvijanje poslovne kulture i etike u poslovanju, nastoji poboljšati položaj poslovnih žena u društvu. A o njihovom trenutnom položaju te izazovima s kojima se poslovne žene susreću razgovarali smo s gospođom Renatom Vokal, predsjednicom Zagrebačkog ogranka Kruga i voditeljicom projekta “Poduzetnica – to mogu biti i ja”, koja je i sama poduzetnica te direktorica tvrtke D.R.I.M. d.o.o.

MP: Što vas je motiviralo da krenete u poduzetništvo? Jeste li naišli na predrasude i kako ste se nosili s njima?

Moj najveći motiv bio je nezaposlenost. Nisam željela sjediti kod kuće i čekati da se dogodi neko čudo. Suprug je tada radio i imao odlična primanja. Nakon kratkog dogovora odlučili smo kako bi bilo najbolje da svoje znanje rada na računalu jednostavno pretvorim u privatni posao. Pokrenuli smo tvrtku i broj klijenata polako se povećavao.

Zanimljivo je da je suprug, nakon nekoliko mjeseci mog uhodavanja i uspješnog rada, shvatio da sam zadovoljna i sretna iako radim puno više. Donio je odluku: ostavio je dobro plaćen posao i pridružio mi se u nesigurnim poduzetničkim vodama. Istina je kako su nam svi govorili da nismo baš pri ‘zdravoj pameti’ (ipak je to bila sigurna plaća), ali jednom kada osjetite to zadovoljstvo samostalnog rada i slobodu samostalnog odlučivanja, znate da je to to.

Predrasude su uvijek prisutne i ja sam često nailazila da klijenti, muškarci, nisu željeli razgovarati sa mnom o poslu već bi, kada bih se javila na telefon, uredno tražili ‘direktora’. Kad bih im rekla “Izvolite”, nastao bi muk, pa opet pitanje “Molim Vas direktora.” Nikad mi to nije smetalo, samo bih sa smješkom odgovorila “Oprostite, evo samo trenutak.”

Ako si sigurna u to što radiš i voliš svoj posao, teško da te može neka predrasuda jako pogoditi. Jednostavno se nasmiješiš i ideš dalje.

MP: Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza vjerojatno Vam je predstavljalo izazov – kako ste uskladili privatni i poslovni život?

Kao majka troje djece, mogu reći da nije nimalo lako voditi posao, širiti tvrtku i brinuti se istovremeno o brojnoj obitelji. No, uz kvalitetnu i dobru organizaciju, poneka odricanja, pomoć supruga koji je moj partner i u poslu, sve je moguće odraditi i biti kvalitetan u svim područjima. Najvažnije je postaviti si prioritete. Moj prioritet uvijek je obitelj. Za mene vrijedi pravilo: imam uspješan život samo ako sam zadovoljna u potpunosti, privatno i poslovno. Upravo zbog toga kažem da je važno postaviti životne prioritete jer se tako sve lakše posloži.

Ono što je vrlo specifično za nas poduzetnice je što vrlo teško možemo odvojiti privatni život od poslovnog te nemamo točno određeno radno vrijeme. Vi praktički ‘živite’ svoj biznis i koliko god željeli razdvojiti privatno od poslovnog, vrlo je teško, gotovo nemoguće. No, ukoliko je ta povezanost pozitivna i ne stvara nervozu, stres ili bračne razmirice, onda može čak i pozitivno utjecati na obitelj. U mojoj obitelji ta se povezanost pozitivno odrazila na moj posao. Sin je završio grafički fakultet i planira se pridružiti našem timu te svojom mladošću, entuzijazmom i novintetima još više ojačati tvrtku.

MP: Vodite vlastiti posao s dugom tradicijom – koja je, po Vašem mišljenju, najveća prednost, a koja je najveća mana statusa ‘sam svoj šef’?

Ove godine naša tvrtka D.R.I.M. d.o.o. slavi 20 godina uspješnog poslovanja. Od samog početka bavimo se grafičkom djelatnošću. Počeli smo s radom na jednom računalu pružajući usluge grafičke pripreme i dizajna. No, kako se posao s godinama širio i zahtjevi naših klijenata bili su sve veći i raznovrsniji. Procijenili smo da im želimo ponuditi potpunu uslugu, ‘sve na jednom mjestu’. Odlučili smo kupiti svu potrebnu opremu i tako ostvariti svoj san i opremiti vlastitu tiskaru.

Cijelo ovo vrijeme dugogodišnjeg poslovanja nastojali smo pratiti napredak tehnologije i svoju tvrtku uskladiti s potrebama tržišta. Danas je naša tvrtka opremljena najmodernijim strojevima za digitalni tisak, grafičku pripremu, web dizajn i doradu. Ono na čemu baziramo naše poslovanje je što bolja i kvalitetnija usluga te pristup samom klijentu, zbog čega se i razlikujemo od naše konkurencije.

Upravo sve ovo je prednost kada imate vlastitu tvrtku i kada ste ‘sam svoj šef’ jer sami raspolažete svojim vremenom, sami odlučujete kada ćete, što i gdje raditi. Sve to je u isto vrijeme i nedostatak, jer nemate fiksno radno vrijeme, sami snosite odgovornost za svoje postupke. Ukoliko imate obiteljsku tvrtku o njoj ovisi i egzistencija cijele obitelji, ali i obitelji vaših djelatnika. U našem slučaju meni je lakše jer smo suprug i ja zajedno u poslu i dijelimo dobre, ali i loše stvari.

MP: Imate li kakvu poruku ili savjet za žene koje i same razmišljaju o pokretanju vlastitog posla?

Moj savjet bi bio da budu ustrajne, hrabre i uporne. Prije svega da razmisle u kojem smjeru žele pokrenuti posao, kakva su im očekivanja u smislu razvijanja poslovanja – hoće li to biti velika tvrtka s puno zaposlenih ili je njihov cilj, kao što je bio i naš, stabilna mala obiteljska tvrtka kojoj je cilj dugoročno i stabilno poslovanje. Tada će im biti lakše fiksirati se na daljnje korake u razvoju.

Kada krećeš u poduzetništvo, ne razmišljaš o gospodarskim granama koje se isplate u ovom trenutku, već o tome što ti želiš raditi i koji posao te ispunjava. Ono što je dobro shvatiti je da prvih godinu dana ne možeš očekivati neke velike prihode, moraš se pripremiti na činjenicu da je to period ulaganja, traženja, istraživanja i uhodavanja. Nakon toga polako kreće napredak no, ukoliko želimo kvalitetno poslovati, ulaganjima nema kraja. Ponekad će to biti nova oprema, neka nova tehnologija, a najvažnije – cjeloživotno učenje.

U ovih 20 godina znalo se dogoditi da sam u nekim trenutcima bila jako umorna od posla, problema i svega što ide uz poduzetništvo no, kad bih se malo smirila, shvatila bih da je to moj život i da zapravo ne postoji problem koji se ne može riješiti. Vrlo je važno imati pozitivan stav prema svemu i shvatiti da, kada nešto radiš s ljubavlju i od srca, i najveća prepreka postaje mala.

 Želim zahvaliti i našim partner ima i sponzorima, bez kojih ne bismo mogle realizirati program “Poduzetnica – to mogu biti i ja”, koji će obuhvatiti 100 nezaposlenih žena u 3 ciklusa. Hvala Vama, portalu Moj Posao što ste nas podržali, Erste Banci kao sponzoru, partnerima Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, portalima Poslovni savjetnik i MojBiz te svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira! 

 

*Udruga hrvatskih poslovnih žena KRUG, osnovana je 1995. godine s ciljem poboljšanja položaja poslovnih žena u društvu, poticanjem ženskog poduzetništva te razvijanjem poslovne culture I etike u poslovanju. Riječ je o neprofitnoj organizaciji koju je osnovala skupina hrvatskih poslovnih žena, poduzetnica I menadžerica. Njezine aktivnosti su edukacija I umreživanje poslovnih žena, upoznavanje javnosti s njihovim postignućima, djelovanje prema javnim organizacijama I institucijama te povezivanje sa srodnim udrugama u zemlji I inozemstvu. Krug danas ima 200-tinjak članica u svojoj središnjici u Zagrebu te ograncima Split, Rijeka, Pula, Osijek, Virovitica, Dubrovnik i Zagreb.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.