Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Savjeti za upečatljiv životopis

Koliko ste već zamolbi za posao i životopisa poslali, a dobili svega nekoliko ili nijedan odgovor? Očito, nešto morate promijeniti…

Savjeti za upečatljiv životopis

Poslodavci dobivaju ogroman broj zamolbi za posao, a selekciju moraju napraviti u jako kratkom vremenu. Jason Ferrara, viši savjetnik CareerBuilder-a ističe: „Čak 55% poslodavaca priznaje da jednoj zamolbi i/ili životopisu posvete svega minutu ili manje, dok svega 29% njih izdvoje nešto više vremena – jednu do dvije minute.“ Kako ubaciti svoj životopis 'u utrku'?

1) Napravite skicu

Da, to znači da morate otvoriti svoj životopis i posvetiti mu neko vrijeme. Vrijeme je za redizajn. Zvuči dosadno? Možda, ali nemate što izgubiti, pogotovo ako vaša dosadašnja potraga nije urodila plodom. Ako je s vašim obrazovanjem, iskustvom i vještinama sve uredu, greška mora biti – u samom životopisu.

Preraspodijelite poglavlja, promijenite slova i njihovu veličinu. Igrajte se, dok ne dizajnirate nešto što vam se sviđa puno više od starog životopisa.

2) Razmjestite informacije 

Mnogi kandidati ne posvećuju previše pažnje rasporedu informacija. Podatke obično navode kronološki, a pritom navode i sve poslove koje su do sada radili. Zaista ne morate navoditi sve. Kada se prijavljujete na jedan konkretan oglas, istaknite samo one bivše poslove koji su usko povezani s njim.

Ovo možda znači da ćete imati nekoliko verzija životopisa ili da ćete životopis morati prilagođavati svakom novom oglasu za posao. Zvuči kao gnjavaža? Gledajte to ovako: što više vremena uložite u ovaj proces to ćete više skratiti vrijeme čekanja na povratnu informaciju i poziv na razgovor.

Ako vas brinu datumi ili činjenica da ste između dva posla imali dulje razdoblje nezaposlenosti, jednostavno nemojte navesti datume. Ponekad u životopisu nesvjesno naglašavamo upravo one stvari koje bismo najradije izostavili. Nema smisla da jedan datum baci u sjenu kvalitetno radno iskustvo koje imate, zar ne?

3) Izbacite fraze, veznike, cijele rečenice…

Neki su se pojmovi u životopisu postali toliko učestali da su naprosto – dosadni. U istraživanju koje je CareerBuilder napravio davne 2009. godine poslodavci su istaknuli fraze koje su toliko česte da su ih počeli ignorirati:

Druželjubiva osoba – 39%

Ambiciozan – 38%

Timski igrač – 33%

Marljiv – 29%

Multitasking – 28%

Samostalan – 27%

Predanost cilju – 22%

Ove riječi zapravo ne govore puno o vašim konkretnim postignućima stoga ih pokušajte zamijeniti nekim konkretnijim pojmovima – neka vaša djela govore umjesto vas. U natuknicama!

4) Istaknite postignuća

Mnogi kandidati u životopisu ističu opis poslova koje su radili, ali ne i svoje rezultate. Iako je opis radnog mjesta važna informacija, poslodavce će više zanimati što biste konkretno mogli učiniti za njih, ako vas zaposle?

Na primjer, umjesto „voditelj prodaje“ – vođenje ključnih kupaca, ugovaranje poslova i sl, jednostavno napišite: „voditelj prodaje“ – porast prodaje za 10% u drugom kvartalu

Nemojte pretjerivati s brojevima, ali nemojte ih niti zanemariti. Brojke govore više od pridjeva. Još bolje, dobre brojke nameću pridjeve same po sebi (npr. porast prodaje za 10% u drugom kvartalu znači da je kandidat očito sposoban, inovativan, snalažljiv i sl.)

5) Uključite sažetak

Sažetak mnogi kandidati zaboravljaju uvrstiti u životopis, a ako to i naprave biraju pogrešne riječi. Misao vodilja prilikom pisanja sažetka mora biti: poslodavac želi doznati kakve bi koristi mogao imati od mene.

Na primjer, ako istaknete da se želite dalje usavršavati, to je korisno vama ali, kakve će konkretno koristi poslodavc imati od vašeg usavršavanja?

Sažetak mora istaknuti vaše iskustvo u najkraćim crtama, a pritom moraju biti naglašene one koje informacije poslodavcu pokazuju da ste korisni njemu, a ne da ste općenito kvalitetan radnik. 

Ako vam se ne sviđa pomisao na sažetak na kraju životopisa, jednostavno ga iskoristite za pismo zamolbe. 

6) Popunite praznine

Ako nikako ne možete prikriti 'rupe' u radnom iskustvu, pokušajte iz tog razdoblja istaknuti nešto što će poslodavcu ukazati da ste imali barem neku aktivnost. To može biti neki tečaj, hobi, honorarni posao.

Poslodavac će tako znati da ništa ne pokušavate sakriti te da ste tijekom razdoblja nezaposlenosti ipak bili aktivni.

7) Nemojte komplicirati

Kada smo vam uvodno savjetovali da promijenite nešto u svom životopisu, pritom nismo mislili na 'šašava' slova ljubičaste boje ili plavu pozadinu. U svemu treba imati mjeru…

8) Provjerite sadržaj…još jednom

Jedna mala greška može vas koštati razgovora za posao, makar bila riječ o jednom ispuštenom slovu. Kontakt podaci moraju biti navedeni. Uz ime i prezime nemojte zaboraviti navesti adresu, e-mail, broj telefona i/ili mobitela.

Provjerite ima li kakvih nepravilnosti. Usporedite podatke iz svog starog životopisa s podacima u novom. Jeste li izostavili nešto važno? Izgleda li tekst skladno ili neuredno? Dotjerajte ga. (M.M.) 

Izvor: Career Builder 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.