Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Noć prije razgovora za posao…

Sutra idete na razgovor za posao. Pogledali ste još jednom svoj životopis: dobar je, imate se čime pohvaliti. Čestitamo! No, je li to sve od vaše pripreme?

Noć prije razgovora za posao…

Priprema za razgovor traži više vremena i truda od onoga što su kandidati obično spremni uložiti.

Krenimo s činjenicama. Prijavili ste se na oglas za ovaj posao. Poslali ste životopis i/ili pismo zamolbe i ispunili obrazac za prijavu. Tvrtka vam se povratno javila i ponudila termin razgovora. Zasada, sve je idealno.

Dani su proletjeli i sutra vas čeka ugovoreni razgovor za posao. Prođite kroz sljedeće natuknice, kako biste se što bolje pripremili za važan dan:

Koliko znate o ovom poslodavcu?

Koliko god ovo ponavljali, još uvijek postoje pojedinci koji misle kako se mogu izvući bez 'domaće zadaće'. Ne možete! Ako želite ostaviti dobar dojam, morate znati barem osnovne informacije o tvrtki u koju dolazite na razgovor.

  • Pogledajte web stranicu tvrtke (ako postoji) – proučite općenite informacije, povijest tvrtke, izdvojene projekte, popis klijenata, proizvoda i sl.
  • Potražite konkretne informacije – općenite informacije o tvrtki su korisne, ali poslodavac će možda očekivati da ste se dodatno informirali. U tome vam može pomoći i pretraga vijesti.
  • Kako tvrtka 'stoji' na tržištu – na koja područja (države, regije) je orijentirana. Ove informacije mogu vam dati ideju da i sami poslodavcu postavite neka zanimljiva pitanja na razgovoru za posao.

Možda vam se čini da 'domaća zadaća' oduzima puno vremena, ali nije tako. Dovoljno je uložiti 10 do 30 minuta u istraživanje i već ćete raspolagati korisnim informacijama koje će vam pomoći da na razgovoru za posao ostavite odličan dojam!

Razmislite o potencijalnim pitanjima i odgovorima

Razmislite o mogućim pitanjima koja bi se mogla pojaviti na razgovoru i pokušajte promisliti o tome što biste na njih odgovorili. Uvijek postoje pitanja koja je moguće predvidjeti. Na primjer:

  • Zašto želite raditi za nas? Zašto ste se prijavili na naš oglas za posao?
  • Kako se snalazite u obavljanju više poslova istovremeno?
  • Jeste li u svom dosadašnjem radu s klijentima imali nekih nezgodnih situacija i kako ste ih riješili?
  • Što je vaša najveća slabost?
  • Gdje se vidite za 5 godina? Za 10 godina?
  • Jeste li radili u timu? Koji je točno bio vaš zadatak?
  • Kojim biste vještinama mogli unaprijediti naše poslovanje?
  • Kako bi vas opisao vaš bivši šef/prijatelj/kolega?
  • Koje kvalitete su, po Vašem mišljenju, potrebne za obavljanje ovog posla?
  • Možete li raditi pod pritiskom?

Iskoristite svoje znanje o tvrtki (domaća zadaća) kako biste što bolje odgovorili na neka od ovih pitanja. Zapamtite, ovo je razgovor za posao, a ne psihoanaliza. Morate istaknuti one vještine od kojih bi budući poslodavac mogao imati koristi.

Kamo idete i što ćete obući?

Provjerite adresu tvrtke. Korisno je provjeriti i vremensku prognozu. Odjeću za razgovor pripremite večer prije, a ne na dan razgovora. Što se bolje pripremite večer prije, biti ćete opušteniji na dan razgovora.

Poradite na samopouzdanju

Prvo, čestitajte si: dobili ste poziv na razgovor za posao. To je veliki uspjeh i zaslužujete pohvalu. Čak i ako ne dobijete posao, ovo pokazuje da ste na dobrom putu te da su vaš životopis i zamolba napisani dobro. Drugim riječima, znate prezentirati svoje vještine i proći prvu (najtežu) selekciju kandidata.

Dobro se naspavajte

Svatko je nervozan prije razgovora za posao, kako kandidat tako nerijetko i poslodavac. Dobar san možda vas neće riješiti treme, ali može vam pomoći u boljoj pripremi za važan sutrašnji dan.

Otiđite ranije spavati, pogotovo zato jer ćete biti previše uzbuđeni da biste odmah zaspali, a možda ćete se i buditi po noći. Prije spavanja možete popiti čašu toplog mlijeka s medom, kako biste se opustili i lakše utonuli u san. Možda vam ovo zvuči 'djetinjasto', ali ako može pomoći u boljoj pripremi za važan razgovor, zašto ne pokušati?

Sretno!

(M.M.)

Izvor: Hub Pages 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.