Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Niste dobili posao. Kako pitati zašto?

Biti odbijen nije ugodno iskustvo. No, oni koji smognu hrabrosti da osobe koje su ih intervjuirale pitaju zašto nisu dobili posao, mogu doći do informacija koje im mogu mnogo pomoći u daljnjoj potrazi za poslom.

Niste dobili posao. Kako pitati zašto?

Djelujte brzo

Nemojte čekati i razgovarajte s ispitivačem ili osobom iz odjela za upravljanje ljudskim potencijalima dok joj je vaš nastup na intervjuu još svjež u pamćenju. Ako odlučite pitati zašto niste odabrani, to biste trebali učiniti čim dobijete obavijest da niste dobili posao, smatraju stručnjaci.

A ako ne dobijete obavijest o tome, možete nazvati tvrtku dan nakon što su rekli da će donijeti odluku i pitati. Na taj način signalizirate da ste zaista zainteresirani za posao i tvrtku, te će ispitivač vaš životopis držati u blizini ako se otvori neko drugo radno mjesto.

Kako pitati

Ne znate što biste rekli? Stručnjaci savjetuju sljedeći pristup: "Iako sam razočaran što nisam odabran zbog (odaberite jedan)

a) ugleda tvrtke

b) očitih izazova i prilika koje pozicija nudi

c) toga koliko je ova pozicija dobra za razvoj moje karijere

d) prilike za učenjem (popunite prazninu) od osobe s iskustvom u (popunite prazninu)

...cijenio bih bilo kakvu povratnu informaciju u vezi toga zašto nisam odabran, jer bi mi to moglo dati uvid u ono što moram učiniti da se bolje pripremim za takvu priliku ubuduće."

Neki stručnjaci preporučuju i da se zahvalite ispitivaču na prilici da dođete na razgovor za posao i razgovoru o tvrtki. Možete reći i sljedeće: "Želim biti spreman za sljedeću priliku koja se pojavi, bilo kod vas ili u nekoj drugoj tvrtki, pa bih vas molio da mi kažete zašto nisam odabran?" ili "Možete li mi reći nešto više o vašoj odluci da zaposlite drugog kandidata? Jeste li možda vidjeli nešto na čemu bih mogao poraditi za sljedeću priliku koja se pojavi?"

Neki ispitivači ne vole razgovarati o odlukama pri zapošljavanju. Ako osjetite da je osoba s kojom razgovarate takva, možete ju pitati što ste na razgovoru učinili dobro ili što joj se svidjelo kod vas. Ispitivač će o takvim temama vjerojatno lakše razgovarati jer se radi o pozitivnim aspektima vaše prezentacije. Iz njegovog odgovora saznat ćete koja ponašanja trebate ponoviti na intervjuima koji su pred vama.

Prihvaćanje povratne informacije

Iako se samo postavljanje pitanja može činiti dovoljno teškim, nošenje s odgovorom i prihvaćanje može biti još izazovnije. Morate se pripremiti da ćete čuti stvari koje vam neće laskati kao i neke teške stvari. No, važno je da budete otvoreni prema onome što poslodavac ima za reći i da se ne postavljate defenzivno.

Nikada se nemojte prepirati s osobom s kojom razgovarate. Odluka je već donijeta i nećete ju promijeniti, a mogli biste si uništiti šanse za posao na nekom drugom radnom mjestu u toj tvrtki. Povratne informacije možete iskoristiti da unaprijedite svoja znanja i vještine iz određenog područja i imate veće šanse sljedeći put, ili kod drugog poslodavca.

  • Neke stvari koje ispitivač može izdvojiti su:
  • Nedostatak iskustva u području koje je ključno za poslodavca
  • Nedostatna edukacije
  • Ne postavljanje dovoljno pitanja o poslu ili tvrtki
  • Nedostatna priprema za intervju

Treba imati debelu kožu za nošenje s kritikama i nakon razgovora biste se mogli osjećati potišteno. Međutim, ne uzimajte komentare osobno. Umjesto toga, razmislite kako da ojačate svoja znanja i vještine kako biste u buduće imali više šansi. 

Izvor: careeerbuilder

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.