Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Je li i vaše motivacijsko pismo plagijat?

Poslovna škola kalifornijskog sveučilišta UCLA nedavno je odbila 52 kandidata za MBA program jer su njihova motivacijska pisma bila plagijati.

Je li i vaše motivacijsko pismo plagijat?

Pojedini odlomci pisama bili su prepisani iz raznih internetskih članaka, a kako piše časopis Fortune, s tim se problemom sve više suočavaju i druge svjetski poznate poslovne škole. 

"U jednom je slučaju gotovo 85% eseja bilo prepisano iz publikacije koja se može pronaći na Internetu, samo je promijenjeno ime države", navodi Andrew Ainslie, dekan UCLA-ine poslovne škole Anderson School of Management. 

Sramotan trend

Anderson School of Management stoga je prvi put odlučio podvrgnuti sve prijave testu, koristeći softver koji skenira eseje i utvrđuje sadrže li odlomke koji su bili korišteni u nekim drugim molbama ili na Internetu. 

"Naša je pretpostavka bila da će se pojaviti isti eseji koje su savjetnici (konzultanti koji kandidatima pomažu prilikom pisanja prijava) reciklirali, no zapravo smo pronašli brojne tekstove s različitih internetskih stranica, članaka ili čak Wikipedije", naveo je Andrew Ainslie. 

Na temelju rezultata, poslovna škola Anderson School of Management odbila je tako čak 12 kandidata zbog plagiranja te još 40 njih nakon drugog prijavnog kruga koji je završio sredinom siječnja. "Jednostavno smo odbili molbe i nisam želio raspravljati. Tako bismo kandidatima samo omogućili da jednu laž potkrijepe drugom - siguran sam da svi oni imaju odgovarajuće priče", zaključuje dekan. 

Ovo nije jedini slučaj takve vrste. Prije dvije godine Smeal College of Business s pensilvanijskog sveučilišta otkrio je 29 eseja, među njih 360, koji su sadržavali materijale preuzete s Interneta. Eseji su pisani o osnovama liderstva. 

Radi zabrinjavajućih podataka, Ross School of Business sa sveučilišta u Michiganu počeo je stavljati veći naglasak na osobne intervjue, uz obrazloženje da je intervju 'vjerojatno najpreciznija slika osobe'. 

Kritična točka: 10% preuzetog sadržaja 

"Ako je deset posto i više teksta plagirano i ne navodi se izvor, odmah odbijamo prijavu" ističe Andrew Ainslie s UCLA-e: "U redu je ako netko preuzme primjerice nekoliko Tennysonovih stihova i navodi o kojem je pjesniku riječ. Iako zvuči loše, čini se da gledamo manji dio toga. Znatno otežavamo ljudima koji se nastoje provući na tuđem intelektualnom vlasništvu", zaključuje dekan.

Izvor: Business.hr tiskano izdanje 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.