Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Umirući poslovi koje Amerikanci prebacuju u druge dijelove svijeta

Biti farmer u Kanzasu ili razvrstavač pošte u Kentucky-u u SAD-u postaje sve nepopularnije zanimanje. Na top listi poslova koji nestaju nalaze se čak i 'kuhari' za fast-food.

Umirući poslovi koje Amerikanci prebacuju u druge dijelove svijeta

Tržište u SAD-u ponovno se vraća, no brojni poslovi odlaze u povijest. Najnovija predviđanja američkog Zavoda za statistiku rada pregledali su novinari Forbesa i ustanovili da najveći pad radnih mjesta slijedi u poljoprivredi, proizvodnji i administrativnim zanimanjima.

Očekuje se da će do 2020. oko 182 tisuće poštanskih radnika morati potražiti svoju sreću negdje drugdje, a neke funkcije poput razvrstavanja pošte, doslovno će prepoloviti broj djelatnika.

Oko 96 tisuća farmera, ribara i drugih poljoprivrednih radnika također će potražiti svoju sreću negdje drugdje van GMO ili 'organske' proizvodnje hrane. Samo u proteklih deset godina, primarni sektor izgubio je 260 tisuća poslova.

Gautam Godhwani kaže kako se događa specijalizacija u svemu gdje SAD ne može predvoditi. „Možemo uvoziti hranu iz svih dijelova svijeta“, kaže Gautam.

Isto vrijedi za poslove nekvalificiranih radnika u proizvodnji. Predviđa se da će nestati 42 tisuće tekstilnih radnika (26% za SAD) dok će radnici u proizvodnji električne i elektroničke opreme pasti za 6 posto.

Ostala zanimanja s kojima se bolje prekvalificirati? Administrativni radnici, daktilografi, fast food kuhari,  terenski prodavači i cvjećari u dobroj su poziciji za dodatnu edukaciju i više razine diploma ukoliko žele nastaviti raditi, a Gautami također sugerira traženje poslova prema vještinama, a ne nazivu radnog mjesta. (M.D.)

Izvor: Forbes

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.