Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

12 načina da potaknete veći angažman zaposlenika

Unutar svake organizacije postoji mnoštvo načina i praksi za poticanje većeg angažmana zaposlenika.

12 načina da potaknete veći angažman zaposlenika

Stručnjaci smatraju da angažman zaposlenika možete potaknuti na ovi 15 načina:

1) Proces uhodavanja

Kao što se popularno kaže, imate samo jednu priliku da ostavite dobar prvi dojam. "Nikada nećete dobiti veći angažman zaposlenika od onoga na početku njegovog rada u tvrtki", kaže stručnjakinja Alice Snell. Proces uhodavanja signalizira zaposleniku da se radi o organizaciji koja se brine za zaposlenike i da će se tijekom njegove karijere tvrtka i dalje brinuti za njega. "Nije dobro da zaposlenik počne raditi, a nema svoj radni stol ili računalo", kaže Snell.

2) Jasni ciljevi

Potrudite se da zaposlenik razumije ciljeve tvrtke i kako se njegov rad uklapa u njihovo ostvarivanje.

3) Povratna informacija/komunikacija

Ovaj alat za poticanje angažmana je, prema svim istraživanjima, najbolja nagrada za dobro odrađen posao. Pozitivna povratna informacija može biti važna, pa čak i važnija od plaće i bonusa.

4) Osjećaj zajedništva

To se može manifestirati kroz socijalne mreže, zajedničke sportske aktivnosti ili projektima koji spajaju različite talente zaposlenih u tvrtki.

5) Predanost razvoju zaposlenika i iskren interes za njih

Kakve strategije organizacija ima napredovanje i razvoj zaposlenika u području u kojem rade i unutar kompanije? Što se sve čini da se zaposlenici razvijaju? Nakon mnoštva otkaza zbog recesije, tvrtke moraju obratiti pažnju na preostale zaposlenike i uvjeriti ih da imaju budućnost u tvrtki, te stoga i ulagati u njihov profesionalni razvoj.

Također, kada nadređeni pokazuje interes za zaposlenike i njihovu budućnost, oni će ga bolje prihvatiti. Naime, većina istraživanja pokazuje da je jedan od pet najčešćih razloga odlaska zaposlenika iz tvrtke nedostatak prilike za razvoj karijere. Zaposlenici se žele razvijati i usavršavati u svom području rada, a poslodavci im trebaju dati šansu za to.

6) Profesionalan odnos

Dokazano je da su autonomija i samostalnost u odabiru radnih zadataka odlični motivatori, a jedan od primjera je Google koji svojim zaposlenicima omogućava da 20 posto radnog vremena potroše na projekt po svom izboru. Tako je nastao i popularni g-mail.

7) Nagrada

Ovo se ne odnosi samo na plaću, jer nakon dosegnute određene razine povećanje plaće više 'ne pali'. Tvrtke moraju izgraditi sustav nenovčanih nagrada kao što je na primjer uključivanje zaposlenika u donošenje odluka, izazovniji zadaci te viši stupanj utjecaja u tvrtki.

8) Zajednička vizija

"Ispunjenje nečijeg cilja je posao, a ispunjenje vlastitog cilja je nagrada", kaže stručnjak David Wilkins. Kada naredbe dolaze odozgo i zaposlenik nije uključen u proces radi se o cilju nekoga drugog, a ne njihovom. Vi želite da se zaposlenici povežu s ciljem i budu dio zajedničke vizije.

9) Odnos s kolegama

Ovo je znatno više od puke kolegijalnosti i odnosa s nadređenim. Wilkins kaže kako je jedan od glavnih razloga zbog kojeg zaposlenici odlaze s posla loš odnos s kolegama ili nadređenim.

10) Vodstvo

Najvažnije je imati jake menadžere i vođe. I sami menadžeri moraju biti angažirani te kompetentni, jer bez toga sve ostalo dolazi u pitanje.

11) Osnaživanje

Zaposlenik mora imati osjećaj da može slobodno govoriti i utjecati na promjene koje utječu na njegov posao.

12) Imidž tvrtke

Dobra reputacija se širi kroz cijelu organizaciju. Ako zaposlenik ima osjećaj da tvrtka ima dobar imidž vjerojatnije je da će zadržati ili ostati na tom poslu.

Izvor: Workforce

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.