Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Beskorisne i korisne riječi u životopisu

Umjesto da se prezentirate kao još jedan 'vrijedan radnik' pročešljajte svoj životopis i potražite ove često korištene isprazne riječi

Beskorisne i korisne riječi u životopisu

Pripazite na riječi koje su nepoduprte tvrdnje o veličini, jer ako napišete da ste izvanredan menadžer kako poslodavac može znati jeste li to zaista, kažu stručnjaci. Ostale riječi koje slijede ove pridjeve također mogu biti besmislene. Bilo tko tko je ikada radio s kolegom može tvrditi da je "timski igrač".

Nemojte navoditi da imate odlične komunikacijske vještine, pa tko misli da ih nema?

Beskorisno:

1. Izvanredan

2. Učinkovit

3. Jak

4. Izniman

5. Dobar

6. Izvrstan

7. Pokretan

8. Motiviran

9. Iskusan

10. Energičan

Bolje je da opišete svoja postignuća i dopustite poslodavcu da izvede svoj zaključak.

Navedite konkretne, ako je moguće, mjerljive stvari koje ste radili koje vas čine, na primjer, iznimnim prodavačem. Također, možete koristiti izvještaje o ostvarenju ciljeva i popis nagrada ili drugih priznanja koje ste dobili za svoj rad.

Neke riječi biste pak trebali izbjegavati jer govore o osobinama koje poslodavci smatraju uobičajenim za svakoga tko želi dobiti posao. Motivirani ste? Nadamo se. Dobar ste radnik? Drago nam je to čuti, nismo željeli zaposliti lošeg radnika. Ne zauzimajte dragocjeni prostor u životopisu s nepotrebnim stvarima.

S druge strane, neke riječi mogu poslodavca nagnati da još jednom pogleda vaš životopis.

Korisno: 

1. Kreirao

2. Povećao

3. Smanjio

4. Poboljšao

5. Razvio

6. Istražio

7. Postigao

8. Osvojio

9. Na vrijeme

10. Uštedio

Stručnjaci savjetuju da u životopisu koristite riječi u aktivu kako biste opisali svoj posao.

Glagoli daju sliku nekoga tko ima iskustva i inicijative da obavi stvari. Tako poslodavci imaju jasnu sliku o onome što ste postigli u prošlosti i mogu to iskoristiti kao temelj predviđanja kako ćete pridonijeti uspjehu tvrtke.

Razmislite, da vi zapošljavate, biste li radije zaposlili nekoga tko se naziva produktivnim menadžerom, ili nekoga tko navodi da je na svom posljednjem poslu povećao profit tvrtke za 3 posto i smanjio odlazak zaposlenika u svom odjelu na najnižu razinu u posljednjih pet godina.

Također, stručnjaci savjetuju korištenje riječi koje su uobičajene za vašu industriju. To pokazuje da ste upoznati s jezikom svog područja i uvećava vam šanse da prođete u daljnji krug natječaja.

Upamtite i to da sve tvrtke komuniciraju univerzalnim jezikom: novcem.

Pojmovi kao što su "na vrijeme" i "ispod budžeta" su često dobre. Osobe koje zapošljavaju žele znati da možete obaviti stvari s minimumom strke, dodaju stručnjaci. Recite im što vas čini najprofitabilnijim izborom za posao i poslodavci će vam reći najbolju od svih riječi – zaposleni ste.


(T. B.)

Izvor: Careerbuilder

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.