Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Stvarni primjeri neuspješnih otvorenih zamolbi

Ovo su dijelovi stvarnih mailova koji su pristigli jednom news portalu. Osoba koja odabire kandidate, osjetila je potrebu da ih spremi u folder 'najgore otvorene zamolbe'. Učite na tuđim greškama u traženju posla.

Stvarni primjeri neuspješnih otvorenih zamolbi

Kad je o otvorenim zamolbama riječ, puno je lakše odabrati lošije primjere negoli napisati savršenu. Dijelom zato što vas pismo, mail ili cover letter teško 'prodaje' ako nemate relevatno radno iskustvo i vještine. Još je teže ako ste većinu preuzeli s interneta. Dobra otvorena molba je osobna i Vaša, naravno, ukoliko nije napisana kao dolje navedeni primjeri.

1) Bok, (Što se dogodilo s 'Poštovani' ?)

Zanima me imate li još uvijek otvoreno radno mjesto? (za koje se radno mjesto prijavljuje..?)

Hvala,

Pozdrav!

Ime i prezime (bez kontakta)

Ukoliko još traže zaposlenika, teško da će odgovoriti: „Hej, činite se kao idealan kandidat za radno mjesto, pošaljite nam životopis.“

2) Poštovani gospodine -------, doista trebam promjenu karijere

U prilogu imate moj životopis za prijavu na posao praktikanta u uredništvu. Doista trebam promjenu karijere. Da prijeđemo na stvar: mogu pisati stilom AP, tipkati 65 WPM, trgovati (ne drogom, inače se ne bi ovdje prijavio), poznajem Quark..( i još deset programa koji nisu bitni za posao), dobro podnosim rokove, slabije poznajem Excell, no ne znam ništa o HTML-u.

Napomena: loše mi je od pisanja otvorenih zamolbi, vama je loše od čitanja. Neću vas gnjaviti hvalospjevom o tvrtki, znate da se apliciram samo za one u kojima doista želim raditi....

Navodi silno nepotrebne detalje (desetak programa, AP – pretpostavljamo da misli na agenciju Associated press, a 65 WPM  odnosi se na brzo tipkanje:...) da napomenemo samo jedan od nedostataka. Nije potrebno pisati kako 'ne želite gnjaviti tvrtku hvalospjevima', time što ste to napisali, već je gnjavite. Kandidat nije pozvan na razgovor unatoč iskrenosti.

3) Kako napisati deset rečenica, a NIŠTA ne izreći – OVAKO.

Poštovani,

Ovim pismom želim se predstaviti i pokazati vam svoj interes da postanem zaposlenikom vaše kompanije. U priloženom životopisu možete pronaći sve informacije o mom radnom iskustvu, vještinama, treninzima i edukaciji. Moje radne vještine stvorene su uz pomoć znanja i iskustva. Uvjeravam vas da mogu uspješno i odgovorno izvršiti svaki zadatak koji mi povjerite.

Na svakom prethodnom radnom mjestu, profesionalno sam obavljao svoj posao uz visoku razinu znanja. Moj profesionalni cilj je radno mjesto koje će mi omogućiti da ostvarim svoj puni potencijal i pružiti priliku za kontinuirani profesionalni razvoj. Vjerujem u izvrsnost i uvijek sam sebe i svoje talente podređivao uspješnom izvršavanju ciljeva tvrtke.

Pozitivan stav i marljivost koju nosim u sebi pridonose svakoj organizaciji koja me odluči zaposliti. Uvjeren sam da ćete uvidjeti prednost mojih vještina koje će pozitivno utjecati na uspjeh vaše kompanije.....

Ovaj se mail može primjeniti na svaki natječaj za posao samo što ćete ih onda bezuspješno poslati stotine.

4)  U prilogu imate moj životopis. (ova bi rečenica trebala biti među posljednjima)

Oduševljen sam ovim oglasom i doista bih volio raditi kao praktikant u lifestyle i financijskoj rubrici. Imam dosta iskustva na oba područja i fascinira me oboje.

Jedini je problem što bih trebao raditi nakon radnog vremena... No, ne brinite, spreman sam pisati dugo u noć kako bih radio ovaj posao.

Stojim na raspolaganju za sva daljnja pitanja. (posloprimac ne piše kako stoji na raspolaganju za pitanja, to se podrazumijeva).

Želimo mu sreću u prijavi - nikad se ne zna, ali ova tvrtka trenutno traži nekoga tko je dostupan tijekom radnog vremena.

5) Spremna sam raditi radnim danima, vikendima i noćima

Osobi je previše stalo, a da nema nikakvog povezanog radnog iskustva i argumenata. Primjerice, piše kako je „spremna raditi radnim danima, vikendom i noću.“ Zatim kao argument navodi godine – što nije prednost već uvjet obzirom da je riječ o praktikantu. „Imam 24 godine i mislim da je to izvrsno za ovu radnu poziciju“

Ostatak pisma izgleda prosječno, ali odaje dojam da je osoba navikla 'gaziti po sebi'. Ima poslodavaca kojima će se to svidjeti - želite li raditi za njih?

6. Jako sam razočaran i tužan iako imam radno iskustvo i reference...

Ja sam pisac i umjetnik koji se nedavno preselio u metropolu, no vrijeme provodim u pisanju otvorenih zamolbi i prijava na natječaj za posao. To me iznenađuje jer imam relevatno radno iskustvo, izvrsne reference i doista želim raditi i biti zauzet. Ovdje nemam ni pravih prijatelja stoga mogu cijelo svoje vrijeme posvetiti poslu.

Može potražiti pomoć, možda naiđe na poslodavca koji će se smilovati, ali postoji more drugih pozitivnijih prijava za posao...

7) Nije loše, ali za drugu vrstu posla, ne onu koja stoji u natječaju

Vidio sam jako puno natječaja u vašoj tvrtki  koju redovito pratim i doista bih htio biti jedan od izabranih. Nažalost, nemam nikakvog novinarskog iskustva, no posjedujem administrativne vještine. U prilogu imate moj životopis gdje možete vidjeti moje sposobnosti. Nadam se da će vam odgovarati.

Uopće nema iskustva, no da je ovaj mail malčice dulji, možda dobije mjesto u administrativnom odjelu. Dobar početak.

8) Ispričavam se na kasnom odgovoru, našla sam vaš mail u spamu

Bok ------- (samo ime?)

Ispričavam se na kasnom odgovoru, našla sam vaš mail u spamu, nadam se da još uvijek nije prekasno. Kao što sam rekla,  doista želim raditi kao profesionalni novinar, no trenutno tek razmatram opcije prvog plaćenog posla u novinarstvu za koji vjerujem da bih mogla biti dobra – nisam previše izbirljiva. S druge strane, izvrsno pišem naslove i rado dizajniram i uređujem.

Imate li vremena za sastanak ili razgovor tijekom ovog tjedna? Iščekujem vaš odgovor...

Neodlučna je i sama ne zna što želi dok je drugi mail trebao biti odgovor na pitanje: Zašto baš vas zaposliti? Poslodavci rijetko prihvaćaju ulogu karijernog savjetnika na prvom razgovoru za posao - to nije njihova uloga!

9) Otvorena zamolba koja podsjeća na romane iz doba realizma

Idući primjer nećemo navoditi iz jednostavnog razloga – predugačak je. Otvorena zamolba ne bi trebala oduzeti više od dvije minute brzog čitanja. Može biti toplo, iskreno i genijalno napisana, a pisac savršen kandidat, no teško da će  prosječan poslodavac uzeti u obzir kandidata ako mu ovaj u mailu izrecitira SVE što je u životu radio i osjećao.

Primjerice, studirali ste na poznatom sveučilištu u susjednoj zemlji? Genijalno, ali zar se to ne vidi u životopisu i koliko je bitno za konkretan posao? Nije fer, ali radije istaknite konkretne vještine i projekte.

10) Posljednji primjer nastavlja se na prethodni. Još uvijek nismo pročitati cijelu zamolbu:)

Svaka tvrtka mogla bi izvući vlastite zamolbe koje su joj izazvale osmijeh, tugu ili jednostavno želju za što skorijim brisanjem maila, no to vas ne treba obeshrabriti od daljnjeg apliciranja.  Kakva su vaša iskustva s otvorenim zamolbama? U idućem postu tražimo ...ona dobra. (M.D.)

Izvor: Business Insider

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.