Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Ususret proljetnom čišćenju!

Za proljetno čišćenje ne morate čekati dolazak proljeća. Unesite zdrave promjene u svoju potragu za poslom ili obavljanje posla već sada.

Ususret proljetnom čišćenju!

Ponekad i male promjene mogu unijeti veliki preokret u naše ponašanje, pristup rješavanju problema i motiviranost. Radno mjesto, neovisno o tome nalazi li se u uredu ili kod kuće, s vremena na vrijeme potrebno je 'osvježiti' kako biste i sami 'živnuli'.

Evo nekoliko stvari s kojima možete započeti:

1) Očistite svoj radni stol

Znate li uopće što se nalazi u vašim ladicama? Stari recepti, računi, bespotrebne zabilješke ili neke korisne, koje već neko vrijeme pokušavate pronaći. Uzmite si malo vremena i pročistite svoj stol: bacite bespotrebno, a korisne stvari razvrstajte i stavite na vidljivo mjesto. Na stolu držite fotografije? Stare slike zamijenite novima.

Što je s vašim računalom? Počistite suvišne ikone na desktopu, promijenite wallpaper ili screensaver. Kada se posljednji put defragmentirali disk? 

Nakon malo pospremanja, osjećat ćete se puno bolje i biti spremni na nove izazove, bilo da je riječ o potrazi za poslom ili rješavanju novog poslovnog zadatka.

2) Promijenite rutinu

Na posao putujete automobilom, uvijek istom rutom? Promijenite je. Ako to znači da morate putovati dulje, priuštite si takvu promjenju barem jednom tjedno. Popijte jutarnju kavu u obližnjem 'kafiću' i umjesto da listate dnevne novine, sastavite popis tjednih aktivnosti.

Npr. ako tražite posao:

  • Izmjena životopisa u MomProfilu ili otvaranje MogProfila
  • Sastavljanje individualiziranih pisama zamolbe
  • Prijava na barem jedan oglas dnevno iz područja osobnog interesa (dakle, ne bilo kakvi već poslovi koji vas zaista zanimaju)

Npr. ako imate posao:

  • Sastavljanje popisa projekata/zadataka i definiranje rokova za realizaciju
  • Rapored posla s ciljem ispunjavanja rokova
  • Ideje za nove poslove/projekte
  • Definiranje sati potrebnih za izvršavanje rutinskih zadataka kroz tjedan (maksimalan radni učinak)

Što je s ručkom? Svodi li se uvijek na sendvič? Za promjenu pojedite nešto konkretnije. Naručujete hranu uvijek s iste adrese? Promijenite je. Kada ste posljednji put otišli s prijateljima na piće nakon posla?

Ako tražite posao, priuštite si odlazak u Internet caffe i pošaljite nekoliko zamolbi od tamo. Pritom popijte kavu s prijateljem ili obnovite staro poznanstvo (nikad ne znate gdje vas čeka prilika za posao).

3) Zatrpani ste mailovima i papirima?

Provjerite s kolegama koje su informacije svima jednako važne ili korisne i predložite bolju organizaciju: kreirajte mape (na računalu ili u papirnatom obliku) u kojima će biti smještene sve važne informacije. Mape dopunjavajte sukladno izvršavanju pojedinih zadataka.  

Imate puno posla? Kreirajte vlastitu tablicu zadataka koje kroz tjedan morate svakodnevno obavljati.

Tražite posao? Iskoristite blagodati Outlook-a i zabilježite u kalendar sva važnija događanja, informacije o poslanim zamolbama, zaprimljenim odgovorima, napomene pa i planirana druženja s prijateljima.

Kreirajte posebnu mapu u koju ćete spremati sve oglase na koje ste se prijavili i kontakt podatke te posebne zabilješke vezane uz to konkretno radno mjesto. Tako ćete, kad vam se poslovac javi s ponudom za razgovor za posao, moći brzo provjeriti sve detalje natječaja i uvidom u svoje zabilješke prisjetiti zašto ste se prijavili baš na taj konkretan oglas.

4) Ažurirajte svoju bazu kontakata

Kada ste posljednji put provjerili svoje kontakte u mobitelu? Sigurno postoje brojevi koje možete obrisati ili neki na koje ste zaboravili, a sada bi vam mogli biti od koristi. Neke kontakte sigurno ste zabilježili na raznim papirićima koji se 'povlače' po vašim ladicama – unesite ih u mobitel, a papiriće bacite.

Kakva je situacija s vašim posjetnicama? Nabavite etui i lijepo ih organizirajte. Provjerite jesu li neki kontakti promijenili posao ili telefonski broj. Unesite izmjene.

5) Unesite promjene u svoje navike

Koliko puta obećamo da ćemo nešto učiniti, a onda na to zaboravimo. Što je s onim projektom koji ste napola dovršili i zatim zapostavili? Jeste li obećali da ćete nešto učiti, a niste? Vrijeme je da se primite posla. Jeste li bili nepristojni prema nekim kolegama? Jeste li kontaktirali prave ljude koji vam mogu pomoći (u potrazi za poslom, prilikom realizacije projekta)? Ako ste napravili kakve propuste, pokušajte ih ispraviti.

6) Sagledajte cijelu sliku

Kada pogledate svoj posao, ima li kakvih propusta? Može li se nešto popraviti? Možete li to učiniti sami ili uz pomoć kolega? Imate li ideje koje bi mogle unaprijediti cjelokupno poslovanje? Jesu li neke stvari u poslovnoj svakodnevici suvišne ili zahtijevaju poboljšanja? Hoće li pomoći tjedni sastanci ili vaš posao guši previše sastanaka? Što god bilo u pitanju, promislite o poboljšanjima, podijelite ih s kolegama i prionite realizaciji.

Ako tražite posao, provjerite koliko ste zamolbi do sada poslali? Koliko ste poziva na razgovor za posao odradili? Postoji li nešto čime ste općenito nezadovoljni? Zavirite u naše Savjete i pomoću njih 'prekrojite' svoju svakodnevicu: počnite vježbati. Šaljite manje zamolbi za posao, ali ih sastavite kvalitetnije.

Prednosti proljetnog čišćenja: 

Čišćenje, organizacija, planiranje – sve su to stvari koje na prvi pogled zvuče kao prava gnjavaža no, jednom kada se primite posla, sigurno ćete se osjećati bolje i kao da ste napravili nešto zaista jako važno. To će vam dati poticaj da se primite svojih svakodnevnih obaveza s većim entuzijazmom.

Volite svoju rutinu? Zadržite obrazac, ali promijenite sadržaj. Npr. umjesto uz jutarnju kavu, novine prolistajte uz hranjivi doručak. Prijatelje, s kojima se svakodnevno družite, koji put 'zamijenite' odlaskom na kavu s kolegom iz druge tvrtke, klijentom, PR-om s kojim ste do sada komunicirali isključivo putem telefona. Nikad ne znate gdje vas čekaju dobre poslovne prilike i lijepa druženja. (M.M.)  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.