Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Domjenci i druženja: kako se uspješno predstaviti

Znati se predstaviti nešto je u čemu bi svatko morao biti dobar. Ako se znate upoznati i kvalitetno predstaviti ljudima s lakoćom ćete stvarati poslovna poznanstva i korisne kontakte.

Domjenci i druženja: kako se uspješno predstaviti

Mišljenje drugih o vama ovisi o tome kako se predstavljate. Ako uspijevate ostaviti dobar utisak prilikom upoznavanja (da ste ugodna i srdačna osoba) to je odličan osobni PR, a može vam olakšati i potragu za poslom.

Zapamtite, korisno je i važno imati širok krug poznanika. To nije teško, ako se znate dobro predstaviti, a otvara i put brojnim prijateljstvima.

Pokažite samopouzdanje, nema razloga za strah

Recimo da ste došli na veću zabavu, domjenak, poslovno druženje, prezentaciju ili predavanje. Tu se nalazi mnoštvo ljudi koji bi vam mogli pomoći u izgradnji karijere, pokretanju vlastitog posla, traženju posla i sl. Najradije biste se upoznali s polovicom njih, ali ne znate kako. Nedostaje vam samopouzdanja.

Samopouzdanje je jako važno. Morate biti sigurni u sebe, svoje ponašanje, pokrete, hod i govor. Pokušajte svoj nastup ili upoznavanje vježbati nasamo. Veliki napredak možete ostvariti i uz pomoć prijatelja, koji vas mogu upoznati sa svojim prijateljima. Što ste više izloženi upoznavanju novih ljudi, to će manji biti vaš strah.

Neovisno o tome, važno je znati kako zaista nemate razloga za strah. Ili, kako se kaže, nitko vas neće 'pojesti'. Pokušajte se opustiti, a ako imate jaku maštu, pokušajte zamisliti da ste važna i utjecajna osoba koju vrijedi upoznati. Tako će vaš stav odisati samopouzdanjem i nećete se toliko bojati osobe koju trebate ili želite upoznati.

Pripazite da samopouzanje ne zamijenite bahatošću.

Srdačno se nasmiješite, sugovornika gledajte u oči i koncentrirajte se na njegove riječi. To će stvoriti povjerenje.

Upoznavanje mora biti srdačno, ali i pristojno

Ako ste pozvani na događaj gdje ste došli nekome čestitati (promaknuće, rođendan, rođenje djeteta i sl.) budite nasmiješeni i susretljivi, ali nemojte zaboraviti da pričate s nepoznatom osobom, a ne najboljim prijateljem. Držite distancu.

Kratak uvod: tko ste i što ste

Nakon uvodnog „Dobar dan“ slijedi nekoliko riječi o tome tko ste vi. Npr. „Dobar dan, ja sam Ana, voditeljica prodaje iz „Ime tvrtke“. Dobro je potaknuti i drugu osobu da se predstavi. Npr. „Dobar dan, ja sam Ana, voditeljica prodaje iz „Ime tvrtke“. Mogu li znati Vaše cijenjeno ime?“ Ako ste nezaposleni, jednostavno navedite što ste po struci. Npr. "Dobar dan, ja sam Marko, magistar ekonomije."

Prvi dojam je jako važan

„Prvi dojam je posljednji dojam.“ Svi smo toga svjesni. Zato je toliko važno da u tim prvim trenutcima ostavimo dojam srdačne, ali i samouvjerene osobe. Pritom treba imati na umu da je vrlo tanka granica između srdačnosti i 'pretjerane srdačnosti', prijateljskog i 'previše prijateljskog' ponašanja. Nemojte prelaziti ove okvire.

Zapravo, kad god pokušavamo definirati gdje je granica 'neukusnog' ponašanja, najbolje ih je definirati prema kriteriju: kakav se nastup vama ne bi svidio? Vjerojatno ste i sami imali priliku upoznati ljude koji su vam prvi pristupili i pritom ostavili loš prvi dojam. Zašto? Što vam se nije svidjelo?

Pokažite da znate slušati

Znati dobro slušati jednako je važna kvaliteta kao i 'biti dobar govornik'. Čak i kada se znate lijepo predstaviti trebate imati na umu da vaš sugovornik mora dobiti priliku za isto.

Započnite razgovor

Najlakše je započeti razgovor oko zajedničke teme. Ako takve nema, a sugovornik se predstavio, možete pokazati zanimanje za njegov posao i područje rada. I ovdje je važna granica. To što nekoga zamolite da vam pojasni prirodu svog posla ne znači da je primjereno pitati osobu koliko zarađuje. 

Ukoliko je upoznavanje prošlo u ugodnom tonu, pronađite način kako ostati u kontaktu s osobom. To ćete moći definirati kroz zajedničke teme. Npr. „I ja radio na sličnom projektu. Zapravo, vrlo bih Vam rado poslao nacrt mailom i čuo vaše mišljenje.“   

Ako kojom drugom prilikom sretnete tu osobu, svakako je pozdravite i srdačno podsjetite gdje ste se upoznali. Neki kontakti grade se postepeno i vrijedni su truda. (M.M.)

Izvor: Hub Pages

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.